Audacity.cz/Fórum/Jaké zvukové formáty můžu importovat do Audacity?

Jaké zvukové formáty můžu importovat do Audacity?

Zdravím, chtěl bych se zeptat, jaké zvukové formáty vlastně můžu nahrát do Audacity. Mám v plánu pracovat s různými audio soubory a zajímalo by mě, jestli jsou nějaké specifické typy souborů, které program podporuje. Slyšel jsem něco o MP3, WAV a dalších, ale není mi úplně jasné, co vše je možné použít. Je možné do Audacity importovat třeba i formáty jako FLAC nebo OGG? A co třeba starší formáty jako AIFF nebo jiné? Jak je to s kvalitou zvuku u těchto formátů? Až budu mít nějaké audio nahrávky z různých zdrojů, bude dobré vědět, jestli si s tím program poradí bez problémů nebo jestli bych měl na něco dávat pozor. Jestli máte nějaké zkušenosti s importováním různých formátů do Audacity, byl bych moc vděčný za rady, jak se vyhnout problémům při práci se zvukem. Děkuju!

135 slov
1.4 minut čtení
31. 1. 2025
Daniel Ryba
Daniel Ryba

Audacity zvládá docela širokou škálu zvukových formátů. Určitě můžeš importovat MP3, WAV a OGG, což jsou asi nejběžnější. FLAC je taky v pohodě, to je super pro ztrátově neztracený zvuk. AIFF je také podporován, takže pokud máš starší soubory, neměl bys mít problém. Kvalita závisí na tom, jaký formát a jakou kompresi používáš – MP3 bývá ztrátová, zatímco WAV nebo FLAC zachovávají kvalitu lépe. Občas se může stát, že některé neobvyklé nebo hodně staré formáty Audacity nezkousne, tak radši zkontroluj, co přesně máš. Když budeš mít nahrávky z různých zdrojů, nejlepší je mít je v jednom standardizovaném formátu pro snadnější práci. Takže pokud to jde, snaž se třeba převést všechny do WAV nebo FLAC předem.

115 slov
1.2 minut čtení
4. 2. 2025
Věra Škodová
Věra Škodová

Audacity podporuje dost širokou škálu zvukových formátů. Určitě můžeš importovat MP3, WAV a OGG, což jsou běžné formáty. FLAC taky není problém, to je super pro ztrátovou kompresi, pokud chceš mít kvalitní zvuk. AIFF a další starší formáty by měly jít taky bez větších potíží. Jen si dej pozor na to, jakou kvalitu máš – ztrátové formáty jako MP3 můžou mít nižší kvalitu než WAV nebo FLAC. Když budeš importovat různé soubory z různých zdrojů, občas se může stát, že ti nějaký formát nemusí jít otevřít, ale většinou si Audacity poradí. Takže klidně experimentuj, ale pokud narazíš na problém, zkus převést soubor do jiného formátu.

105 slov
1.1 minut čtení
8. 2. 2025
Renata Hrochová
Renata Hrochová