Co se stane, když exportuju zvuk jako mono místo stereo?
Když přemýšlím o výrobě a úpravě zvuku, často narazím na otázku, co se vlastně stane, když zvukový soubor exportuji v mono formátu místo stereo. Vždycky jsem si říkal, jaký je vlastně rozdíl mezi těmito dvěma formáty a jak to ovlivní konečný výstup. Je jasné, že stereo je více populární, protože dokáže vytvořit prostorový efekt a víc zajímavou zvukovou krajinu. Ale co když se rozhodnu pro mono? Myslím si, že by to mohlo mít nějaké důsledky na kvalitu zvuku nebo na to, jak bude výsledný soubor znít na různých zařízeních. Zajímalo by mě, jestli ztrácím něco důležitého při použití mono formátu. Bude zvuk méně dynamický nebo méně výrazný? A co se týče playbacku na různých zařízeních - třeba na sluchátkách versus reproduktorech - je tam nějaký rozdíl v tom, jak lidé vnímají mono oproti stereo? Je lepší mít stereo pro hudbu, ale co třeba pro mluvené slovo nebo podcasty? Jak moc je důležitý ten prostorový efekt skutečně? Kdo má zkušenosti s exportem zvuku a může mi říct, zda existují situace, kdy by byl mono formát výhodnější? Bylo by fajn slyšet názory a rady od ostatních, kdo mají víc zkušeností s audacem. Jaké jsou vaše zkušenosti s exportováním jako mono versus stereo? Co vás k tomu vedlo? Jaké aplikace nebo software používáte pro práci s audio soubory?