Audacity.cz/Fórum/Jak správně nastavit kompresor na vokály, aby zněly lépe?

Jak správně nastavit kompresor na vokály, aby zněly lépe?

Mám otázku ohledně nastavování kompresoru pro zpěv. Snažím se, aby vokály zněly lépe v mých nahrávkách, ale pořád mám pocit, že to není ono. Uvažoval jsem o tom, jaké parametry bych měl sledovat při nastavování kompresoru. Jaký poměr komprese byste doporučili pro vokály? A co útok a uvolnění – jaký čas je nejlepší nastavit, aby to znělo přirozeně? Mám také pocit, že moje vokály se zdají být někdy příliš utopené v mixu. Jak mohu nastavit threshold, abych docílil toho, že budou více vyčnívat, ale zároveň se nebudou kousat s ostatními nástroji? Je dobrý nápad používat makeup gain po kompresi? Mám pochybnosti o tom, jestli by měly být vokály více hladké nebo dynamické – co vy na to? Co říkáte na použití paralelní komprese? Klidně mi dejte nějaké tipy i na EQ nebo jiné efekty, které by mohly pomoci oživit moje vokály. Děkuji za rady!

144 slov
1.4 minut čtení
14. 11. 2024
Rudolf Havlíček
Rudolf Havlíček

Když ladíš kompresor na vokály, tak začni s poměrem kolem 3:1 nebo 4:1. To je takový zlatý střed, co většinou funguje. Útok dej tak kolem 5-10 ms, aby to chytlo nástup hlasu, ale neudusilo to dynamiku. Uvolnění dej na 50-100 ms, ať vokály znějí přirozeně a ne jako roboti. Threshold nastav tak, aby se kompresor zapínal bez toho, aby to moc zasahovalo do celkového zvuku. Můžeš mít vokály víc vepředu tím, že je lehce přimáčknes, ale opatrně, ať se ti to nezmění v mudrlanta. Makeup gain po kompresi je fajn, protože ti to vrátí úroveň, co ztratíš kompresí. Hladkost vs. dynamika – záleží na stylu, ale obecně se snaž o nějaký balans. Paralelní komprese je super trik, jak dodat sílu bez ztráty dynamiky. EQ taky hraje roli – zkuz odříznout nějaké nízké frekvence a zvýraznit středy kolem 3 kHz pro jasnost. Ať se daří!

144 slov
1.4 minut čtení
4. 7. 2024
Šárka Hladíková
Šárka Hladíková

Když nastavuješ kompresor na vokály, tak to chceš mít tak, aby to znělo přirozeně, ale zároveň vyčnívalo. Poměr komprese kolem 3:1 nebo 4:1 je často dobrý start. Co se týče útoku, zkus něco mezi 5-15 ms, to by mělo zachovat transience a neudusit zpěv. Uvolnění bych dal okolo 50-100 ms, aby to nebylo moc agresivní.

Threshold nastavíš tak, aby kompresor začal pracovat při silnějších pasážích – klidně začni na -10 dB a pak dolaďuj podle potřeby. Makeup gain je určitě dobrý nápad, jinak ti vokály po kompresi můžou hodně utéct dolů.

Pokud chceš víc dynamiky, tak zkus paralelní kompresi; namixuješ si dostatečně zkreslený signál s původním a pak to bude znít bohatěji. A nezapomeň na EQ – odřízni nízké frekvence pod 80 Hz, trochu zvýrazni střední a vyšší frekvence pro jasnost. Taky můžeš zkusit nějaký reverb nebo delay na prostorovost.

Hlavně experimentuj a poslouchej, co ti sedí! Každý vokál je jiný a chce to čas.

155 slov
1.6 minut čtení
29. 9. 2024
Aleš Kroupa
Aleš Kroupa