Audacity.cz/Fórum/Zvýraznění vokálů v Audacity

Zvýraznění vokálů v Audacity

Zdravím všechny, mám otázku ohledně úprav zvuku v Audacity. V poslední době se snažím pracovat na svých písničkách a chtěl bych se naučit, jak zvýraznit vokály v tracku, protože mi připadají trochu potlačené oproti ostatním nástrojům. Slyšel jsem o různých metodách, jako je EQ nebo komprese, ale nejsem si úplně jistý, jak to správně udělat. Existuje nějaký konkrétní postup nebo efekt, který by pomohl lépe vyzdvihnout zpěv? Zkoušel jsem už pár věcí, ale stále mi to nepřijde tak čisté a jasné, jak bych chtěl. Také by mě zajímalo, jestli máte nějaké tipy na to, jak udržet vokály přirozené a nezaplnit je příliš mnoha efekty. Očekávám, že každý má svoje osvědčené triky a rád bych se o ně podělil. Jaké pluginy doporučujete používat pro zvýraznění vokálů? A ještě mě zajímá, jestli je dobré použít nějakou normalizaci nebo něco jiného předtím, než začnu s úpravami vokálů. Díky za všechny rady a pomoc, moc to oceňuji!

153 slov
1.5 minut čtení
22. 3. 2024
Adéla Žemličková
Adéla Žemličková

Jasně, vokály můžou být občas problém. Zkus třeba EQ – zaměř se na frekvence kolem 3-6 kHz, to obvykle pomůže je zvýraznit. Můžeš zkusit udělat malý boost v těchto místech. Kompresor taky dost pomáhá, zkus nastavit poměr třeba 3:1 a trochu snížit prahovou úroveň, aby ses ujistil, že se vokály dostanou víc dopředu. Taky je dobrý použít de-esser, aby ses zbavil sibilantů, jinak to může znít nepříjemně.

Pokud jde o normalizaci, doporučil bych ji udělat před úpravami, aby si měl vše na podobné úrovni. Ale pozor, nebuď moc agresivní s efekty, nějakej reverb nebo delay může být fajn, ale jen lehce, ať to nezabije přirozenost vokálů.

Co se týče pluginů, zkusi třeba ReaEQ nebo ReaComp z Reaperu, jsou zdarma a dají se dobře nastavit. Neboj se experimentovat! Hlavně si dej pozor na mix – pokud máš nástroje moc hlasitý, vokály se utopí. Tak hodně štěstí!

145 slov
1.5 minut čtení
4. 4. 2024
Martina Kříčková
Martina Kříčková

Když chceš zvýraznit vokály v Audacity, tak začni s EQ (ekvalizérem). Zkus zvednout frekvence kolem 3-5 kHz, to většinou pomůže vokálům vyniknout. Můžeš taky trochu ubrat nízké frekvence třeba na 100 Hz, aby ses zbavil nežádoucích basů, co by vokály mohly potlačit. Komprese je další krok – použij ji na zpevnění dynamiky, aby byl zpěv konzistentnější. Měj na paměti, že méně je někdy více, takže se snaž nepřehánět s efekty. Je dobrý mít vokály přirozený, takže možná zkus nějaký lehký reverb pro prostor, ale ne moc. Normalizaci doporučuju udělat před úpravami, ať máš všechno na stejné úrovni. Co se pluginů týče, zkus třeba FabFilter Pro-Q pro EQ nebo Waves Vocal Rider na automatickou kompresi. Doufám, že to pomůže!

118 slov
1.2 minut čtení
29. 3. 2024
Renata Svobodová
Renata Svobodová