Audacity.cz/Fórum/Jak vyčistit vokály, aby byly výraznější ve mixu?

Jak vyčistit vokály, aby byly výraznější ve mixu?

Chtěl bych se zeptat, jakým způsobem můžu vyčistit vokály v Audacity, aby se staly výraznějšími ve svém mixu. Mám pocit, že moje nahrávky zní poněkud zabasně a nevynikají tak, jak bych chtěl. Zkoušel jsem už pár věcí, jako je EQ a kompresory, ale stále to není ono. Myslím, že problém může být v nějakých nežádoucích frekvencích nebo šumu, který by mohl překrývat hlavní melodii. Jaké konkrétní techniky nebo efekty byste doporučili na odstranění těchto rušivých elementů? Mám také dotaz na to, jestli je lepší použít nějaké pluginy třetích stran pro úpravu vokálů, nebo stačí to, co nabízí Audacity? A co se týče úrovní hlasitosti – jaké nastavení je ideální pro vokály, aby se dobře poskládaly s ostatními nástroji? Každá rada by mi moc pomohla, protože chci, aby moje skladby měly profesionálnější zvuk.

132 slov
1.3 minut čtení
11. 1. 2024
Eduard Pernica
Eduard Pernica

Pro výraznější vokály ve mixu zkus pár věcí. První je použití EQ, ale ne jen tak, zkus se zbavit nízkých frekvencí pod 80 Hz, to většinou dělá nepořádek. Taky si dej pozor na 300-500 Hz, tam se často skrývá ten "muddy" zvuk, tak to zkrouhnout o pár decibelů může pomoct. Zkus přidat nějakou boost v oblasti 3-5 kHz, to pomůže vokálům vyniknout.

Kompresory jsou fajn, ale nastav si je tak, aby udržely dynamiku. Zkus pomalu atakovat a ne moc silně, aby se neztratila přirozenost. Vytvoření prostoru pomocí reverb nebo delay může taky pomoct, ale pozor na to, abys to nepřehnal, jinak se vokály ztratí.

Co se pluginů týče, Audacity má základní možnosti, ale pokud chceš víc možností a lepší kvalitu, mrkni na nějaké free pluginy jako TDR Nova nebo MeldaProduction.

Hlasitost vokálů by měla být tak +/- 6 dB pod hlavním mixem, ideálně je mít trochu výš než ostatní nástroje, ale zase to nepřehánět. Zkoušej různý nastavení a poslouchej na různých zařízeních – to hodně napoví.

164 slov
1.6 minut čtení
29. 7. 2024
Miroslava Strnadová
Miroslava Strnadová

Zkus začít tím, že použiješ EQ na odstranění nežádoucích frekvencí. Zaměř se na nižší frekvence, třeba kolem 200-300 Hz, což může způsobovat „zabasnění“. Zvýšení frekvencí kolem 2-4 kHz může pomoct vokálům víc vyniknout. Komprese je taky důležitá, ale ne to přeháněj, jinak to zní uměle. Když už jsi u kompresorů, snaž se najít správný poměr a prahovou hodnotu, aby vokály seděly dobře ve mixu. Taky zkus přidat trochu reverb nebo delay pro hloubku, ale pozor, ať to nezamaskuje hlavní vokál. Co se týče pluginů třetích stran, ty můžou nabídnout víc možností, ale Audacity má už dost nástrojů na základní úpravy. Hlasitost vokálů by měla být tak někde mezi -6 a -3 dB pod celkovým mixem, ale klidně si to doladíš dle potřeby. Zkoušej si hrát s různými nastaveními a neboj se experimentovat!

132 slov
1.3 minut čtení
4. 1. 2025
Daniel Vlk
Daniel Vlk