Audacity.cz/Fórum/Můžu použít delay a reverb na vokály dohromady, nebo to bude znít blbě?

Můžu použít delay a reverb na vokály dohromady, nebo to bude znít blbě?

Zdravím, mám takový dotaz ohledně zpracování vokálů. Nedávno jsem se začal více zajímat o mixování a chci se naučit používat efekty jako delay a reverb. Všiml jsem si, že v mnoha písních jsou tyto efekty na vokálech, ale nevím, jestli je dobrý nápad je použít dohromady v Audacity. Bojím se, že když je zkombinuju, tak mi to vytvoří nějaký chaotický zvuk, který nebude znít dobře. Mám pocit, že každý efekt má svůj specifický účel - delay může přidat hloubku a prostor, zatímco reverb dodává určitou atmosféru. Ale co když je použiju zároveň? Bude to znít jako garážový jam nebo se to dá udělat tak, aby to znělo hezky a profesionálně? Jaký máte názor na použití těchto dvou efektů společně? Kolik je příliš, a jak se vyhnout tomu, aby vokály nezanikly v těchto efektech? Máte nějaké tipy nebo triky, jak to správně nastavit? Díky moc za vaše názory!

147 slov
1.5 minut čtení
18. 12. 2022
Marcela Malá
Marcela Malá

Jo, určitě můžeš použít delay a reverb na vokály dohromady. Spousta profesionálních mixů to dělá a zní to skvěle, pokud víš, jak na to. Důležitý je najít správnou rovnováhu mezi těma efektama. Delay může přidat hloubku a prostor, zatímco reverb ti dodá tu atmosféru. Pokud to přeženeš, tak se vokály můžou ztratit v té změti zvuků, takže je dobrý si pohrát s nastavením. Zkus začít s menšími hodnotami pro oba efekty a postupně přidávat, dokud nedosáhneš požadovaného zvuku. Můžeš třeba použít delay na hlavní vokál a pak reverb na nějaké vrstvy nebo harmonie, tím to od sebe hezky oddělíš. A nezapomeň na eq, aby ses zbavil nežádoucích frekvencí, které by mohly způsobit chaos. Otestuj to a uvidíš, co ti funguje.

120 slov
1.2 minut čtení
23. 11. 2023
Eduard Hájek
Eduard Hájek

Jasně, můžeš používat delay a reverb na vokály dohromady, a často to zní fakt dobře. Každý efekt má jiný vibe, takže když je správně zkombinuješ, můžeš dosáhnout super atmosféry. Delay dodává hloubku a opakování, zatímco reverb vytváří prostor, což je fajn pro vocály. Ale bacha na to, aby to nebylo moc. Pokud dáš příliš velký reverb, vokály se můžou ztratit a znít jako hromada bláta. Dobrý tip je začít s menšími hodnotami a postupně přidávat, dokud to nezní dobře. Taky můžeš zkusit použít EQ na vyčistit frekvence, kde se ty efekty kříží. A nezapomeň na panning – trochu posunout delay doprava nebo doleva může přidat zajímavost. Takže jo, klidně to zkombinuj, ale drž to pod kontrolou.

116 slov
1.2 minut čtení
26. 10. 2024
Andrea Zachová
Andrea Zachová