Audacity.cz/Fórum/Jak mohu zlepšit zvukovou kvalitu svého podcastu, když natáčím doma?

Jak mohu zlepšit zvukovou kvalitu svého podcastu, když natáčím doma?

Když natáčím svůj podcast doma, tak mám občas pocit, že zvuk není úplně ideální a chtěl bych to nějak vylepšit. Mám mikrofon, co jsem si koupil na internetu, ale zdá se mi, že to prostě není ono. Zkoušel jsem různě adjustovat hlasitost a efekty ve svém editačním programu, ale pořád to není tak čisté a profesionální, jak bych si přál. Už jsem slyšel o různých technikách, jak zlepšit akustiku místnosti, ale tak nějak nevím, co přesně udělat. Napadlo mě například přidat nějaké polštáře nebo deky na stěny, ale nejsem si jistý, jestli to bude stačit. A co třeba umístění mikrofonu? Je lepší ho mít blíž k ústům nebo dál? A co s pozadím? Mám se snažit najít úplně tichou místnost nebo spíš pracovat s tím, co mám? A co software? Mám použít Audacity nebo existují i jiné programy, které by mohly nabídnout lepší možnosti pro úpravu zvuku? Jaké jsou nejlepší tipy na úpravu zvuku po nahrání? Jaký typ filtru bych měl použít pro odstranění šumu? Každý říká něco jiného a já už jsem z toho zmatený. Takže bych rád slyšel vaše rady a zkušenosti. Jak mohu zlepšit zvukovou kvalitu svého podcastu při natáčení doma?

194 slov
1.9 minut čtení
22. 1. 2024
Pavla Šebestová
Pavla Šebestová

Zlepšení zvukové kvality doma je dost věc, co se dá udělat, aniž bys musel investovat moc peněz. První věc, co bych zkusil, je umístění mikrofonu - fakt platí, že čím blíž k ústům, tím lépe. Zkus ho mít tak 15-30 cm od sebe. Co se týče akustiky, polštáře a deky na stěny jsou super nápad! Tím hodně snížíš odrazy zvuku. Můžeš taky zkusit nahrávat v rohu místnosti, kde zvuk není tolik rozptylován.

Tichá místnost je lepší než hlučná, ale pokud to nejde, tak aspoň zkus zavřít okna a vypnout všechny spotřebiče, co dělají hluk.

K softwaru - Audacity je fajn, ale pokud chceš něco s lepšími funkcemi, zkus třeba Adobe Audition nebo Reaper. Na úpravu zvuku po nahrání můžeš použít equalizér a kompresor, což dodá hlasu víc těla a vyrovná úroveň zvuku.

Na odstranění šumu doporučuju noise gate nebo noise reduction funkce v programu. Nezapomeň na testovací nahrávku, abys viděl, co funguje. Zkoušení a experimentování je klíč. Hodně štěstí!

158 slov
1.6 minut čtení
29. 7. 2024
Josef Dobiáš
Josef Dobiáš

Pro zlepšení zvukové kvality podcastu natáčeného doma bych doporučil pár věcí. Za prvé, umístění mikrofonu je fakt důležitý. Obecně platí, že čím blíž ho máš k ústům, tím líp to bude znít, ale dávej pozor na to, aby se ti nedělal "plosive" efekt (to je ten hrozný zvuk při písmenkách P a B). Zkus mikrofon naklonit nebo použít pop filtr, pokud ho máš.

Co se týče akustiky, polštáře a deky jsou super nápad. Když je dáš na stěny nebo podlahu, dost pomůžou utlumit odrazy zvuku. Můžeš taky zkusit nahrávat v menší místnosti, kde je míň prostoru na ozvěnu. Jo a určitě zkus zavřít okna a vypnout všechny hlučné spotřebiče během nahrávání. Čistý zvuk je klíčový.

Pokud jde o software, Audacity je fajn a zdarma, ale klidně můžeš zkusit i jiný program jako Reaper nebo GarageBand (pokud máš Mac), ty mají víc možností pro úpravy. Na odstranění šumu se hodí pluginy jako RNNoise nebo použít efekty přímo v Audacity – najdi si noise reduction funkci.

Na konci nahrávání bys měl udělat nějakou základní úpravu, jako je normalizace hlasitosti a přidání komprese pro vyrovnání úrovně zvuku. Taky si dej pozor na EQ, aby ses zbavil nežádoucích frekvencí.

Takže shrnuto: blíž k ústům, polštáře a deky na akustiku, tichá místnost, správný software a nějaké úpravy po nahrání. Hodně štěstí!

213 slov
2.1 minut čtení
10. 1. 2025
Radek Trnka
Radek Trnka