Audacity.cz/Fórum/Jak zlepšit kvalitu zvuku v Audacity?

Jak zlepšit kvalitu zvuku v Audacity?

Zdravím všechny, potřebuju poradit ohledně toho, jak udělat svůj zvukový záznam v Audacity mnohem jasnější a přitom bez šumu. Mám pocit, že když natáčím, tak se mi objevuje spousta rušivých zvuků a celkově je výsledek dost slabý. Nemyslím si, že mám špatné mikrofony, ale asi dělám něco špatně. Zkoušel jsem různé nastavení, ale pořád to není ono. Je dobré třeba nahrávat v nějakém klidném prostředí, nebo to nemá moc vliv? A co úpravy po nahrávání? Měli byste nějaké tipy na efekty nebo filtry, které by mi mohli pomoct vyčistit zvuk? Vím, že Audacity má spoustu nástrojů, ale nejsem si jistý, jak je správně používat. Jaké nastavení mi doporučíte pro odstranění šumu a zvýraznění hlasu? Děkuji všem za rady!

118 slov
1.2 minut čtení
2. 8. 2020
Michaela Dubská
Michaela Dubská

Nahrávání v klidným prostředí je rozhodně důležitý, čím méně rušivých zvuků, tím lépe. Zkus si najít místo, kde tě nic nebude rozptylovat. Co se týče úprav v Audacity, tak doporučuju začít s nástrojem pro odstranění šumu – vezmi si vzorek šumu a pak aplikuješ na celej záznam. Taky můžeš použít kompresor, aby se ti vyrovnaly úrovně hlasitosti. A nezapomeň na EQ (equalizér), s tím můžeš zvýraznit frekvence, kde je tvůj hlas jasnější. Ať se ti to povede!

77 slov
0.8 minut čtení
6. 9. 2021
Michal Pešek
Michal Pešek

Zkus nahrávat v místnosti, kde je co nejméně ruchů. Ztlum nebo zavři okna, vypni všechny věci, co dělají hluk. To hodně pomůže už při nahrávání. Pak po nahrání můžeš použít efekt "Odstranit šum" v Audacity – vyber část, kde je jen šum, pak to použij na celý záznam. K tomu zkus zvýšit úroveň hlasu pomocí efektu "Normalizovat" nebo "Komprese". Mělo by to udělat tvůj zvuk jasnější a bez rušivých elementů. Nezapomeň na EQ, tam si můžeš hrát s basama a výškama, aby to líp sedlo. I když to chce trochu zkoušení, tak hlavně trpělivost a experimentuj, dokud nenajdeš to pravý.

100 slov
1 minut čtení
25. 8. 2021
Bohumil Bartoš
Bohumil Bartoš