Audacity.cz/Fórum/Jak odstranit šum z nahrávky v Audacity?

Jak odstranit šum z nahrávky v Audacity?

Před pár dny jsem se pustil do natáčení podcastu a to jsem měl naprosto skvělou náladu. Jenže, když jsem si pak poslechl nahrávku, tak mě dost překvapilo, jak moc se do zvuku dostal šum. Vím, že Audacity je skvělý nástroj na úpravu zvuku a má spoustu funkcí, ale mám pocit, že se v tom ztrácím. Hledal jsem různé návody a tipy, ale stejně nevím, jak tuhle nepříjemnost odstranit. Hlavně, co je nejlepší použít na odstranění šumu? A jaké nastavení byste doporučili pro začátečníka? Slyšel jsem něco o filtru pro redukci šumu, ale nejsem si jistý, jak to přesně funguje. Začínám mít strach, že moje první epizoda bude mít špatnou kvalitu a to bych fakt nerad. Také bych chtěl vědět, jestli je nějaký rozdíl mezi různými typy šumu a jak je nejlépe rozpoznat. Může mi někdo trochu podrobněji vysvětlit celý postup krok za krokem? Kdyby měl někdo i tipy na to, co dělat po odstranění šumu, abych nahrávku vylepšil ještě víc, byl bych moc vděčný. Rád bych se vyhnul tomu, aby moje nahrávky zněly jako by byly natáčené na mobilu v hlučné kavárně. Takže prosím, pomozte mi porozumět tomu procesu a třeba i doporučte nějaké další triky na úpravu zvuku v Audacity. Díky moc!

203 slov
2 minut čtení
18. 9. 2023
Daniela Kočová
Daniela Kočová

Jasně, odstranění šumu z nahrávky v Audacity není tak složitý proces, jak se zdá. Tady je jednoduchý postup, co můžeš zkusit:

1. Otevři nahrávku v Audacity.
  2. Najdi část s čistým šumem (třeba mezi mluvením) a označ ji myší.
  3. V menu klikni na Efekty a vyber Redukce šumu.
  4. Klikni na Získat profil šumu. Tím Audacity vytvoří profil toho šumu, který chceš odstranit.
  5. Teď označ celou nahrávku (Ctrl+A) a zase jdi do Efekty, vyber Redukce šumu a nastav parametry – pro začátek můžeš nechat výchozí hodnoty, jen zkontroluj, že máš nastaveno "Snížení" na nějakou hodnotu jako 12 dB.
  6. Pak to aplikuj kliknutím na OK.
  7. Můžeš ještě zvážit přidání efektu Komprese, aby byl zvuk vyrovnanější.

Co se týče různých typů šumu, obvykle je to buď hum (takový ten hluboký brum), nebo praskání. Hum se dá lépe odstranit pomocí filtru snižujícího frekvence pod určitý úroveň. Praskání už může být složitější, ale můžeš zkusit hrát s nastavením redukce šumu nebo použít i filtr pro odstranění praskání.

Po odstranění šumu zkus nahrávku ještě trochu doladit EQ (equalizací) a případně přidat lehký reverb pro příjemnější zvuk. A nezapomeň si udělat zálohu původní nahrávky před jakýmikoli úpravami, abys mohl vždycky začít znovu. Držím palce s podcastem!

195 slov
2 minut čtení
10. 1. 2025
Šárka Pavlíková
Šárka Pavlíková

Odstranění šumu v Audacity je celkem jednoduchý proces, i když se to na první pohled může zdát složité. Hlavní nástroj, který na to potřebuješ, je funkce "Noise Reduction". Tady je krok za krokem, jak na to:

1. Vyber vzorek šumu: Otevři nahrávku a najdi část, kde je jen šum (nikdo nemluví). Označ tu část myší.

2. Získej profil šumu: Pak jdi do menu „Effect“ a vyber „Noise Reduction“. Klikni na „Get Noise Profile“. Tímto si Audacity zapamatuje, jaký šum chceš odstranit.

3. Aplikuj redukci: Teď označ celou nahrávku (Ctrl + A). Znovu jdi do „Effect“ -> „Noise Reduction“. Tentokrát nastav parametry jako „Noise reduction (dB)“, „Sensitivity“ a „Frequency smoothing (bands)“. Pro začátek zkus hodnoty kolem 12-15 dB pro redukci, 6 pro citlivost a 3-5 pro smoothing. Pak klikni na „OK“.

4. Poslechni si to: Po aplikaci si poslechni, jak to zní. Možná budeš potřebovat upravit hodnoty a zopakovat to.

Pokud tam pořád něco zůstává, zkus to zopakovat s jinými nastaveními nebo použij další efekty jako "Compressor" nebo "Equalization", aby ses zbavil zbývajících artefaktů.

Co se týká různých typů šumu – můžeš mít šum pozadí, elektronický hum nebo praskání od mikrofonu. Tyhle zvuky mají různé frekvence a je dobré si je poslechnout a rozpoznat, co přesně máš za problém.

Po odstranění šumu doporučuji přidat trošku reverb (ozvěnu) pro přirozenější zvuk a možná i normalizaci hlasitosti nahrávky, aby byla na stejný úroveň.

Hlavně se neboj experimentovat – Audacity ti dovolí udělat spoustu věcí a vždycky můžeš vrátit změny zpět. Hodně štěstí s podcastem!

247 slov
2.5 minut čtení
27. 8. 2024
Miroslava Strnadová
Miroslava Strnadová