Jak optimalizovat zvukové soubory pro Spotify a Apple Podcasts?
Nedávno jsem se pustil do natáčení podcastu a chtěl bych se zeptat, jak vlastně optimalizovat zvukové soubory, abych je mohl publikovat na Spotify a Apple Podcasts. Zajímalo by mě, jaké formáty zvuku jsou nejlepší pro tyto platformy, protože jsem slyšel, že MP3 je standard, ale prý existují i jiné možnosti. Také bych rád věděl, jaké nastavení bitové rychlosti je ideální, aby zvuk zněl skvěle, ale zároveň nebyl příliš velký. Občas mám pocit, že když nahrávám v Audacity, tak mi některé úpravy moc nepomáhají a výsledek není takový, jaký bych si představoval. Mám také otázku ohledně úrovně hlasitosti – jak ji správně nastavit, aby to nebylo příliš hlasité nebo naopak tiché? A co se týče efektů jako komprese nebo ekvalizace, jaké nastavení doporučujete? Zkrátka, co všechno bych měl vzít v úvahu při finalizaci zvukových souborů před jejich uploadem? Také by mě zajímalo, jestli existují nějaké tipy pro zajištění kvality zvuku během nahrávání – třeba jaký mikrofon vybrat nebo jestli je lepší nahrávat v nějakém specifickém prostředí. Doufám, že mi někdo pomůže s těmito otázkami a podělí se o zkušenosti. Díky moc!