Audacity.cz/Fórum/Jak optimalizovat zvukové soubory pro Spotify a Apple Podcasts?

Jak optimalizovat zvukové soubory pro Spotify a Apple Podcasts?

Nedávno jsem se pustil do natáčení podcastu a chtěl bych se zeptat, jak vlastně optimalizovat zvukové soubory, abych je mohl publikovat na Spotify a Apple Podcasts. Zajímalo by mě, jaké formáty zvuku jsou nejlepší pro tyto platformy, protože jsem slyšel, že MP3 je standard, ale prý existují i jiné možnosti. Také bych rád věděl, jaké nastavení bitové rychlosti je ideální, aby zvuk zněl skvěle, ale zároveň nebyl příliš velký. Občas mám pocit, že když nahrávám v Audacity, tak mi některé úpravy moc nepomáhají a výsledek není takový, jaký bych si představoval. Mám také otázku ohledně úrovně hlasitosti – jak ji správně nastavit, aby to nebylo příliš hlasité nebo naopak tiché? A co se týče efektů jako komprese nebo ekvalizace, jaké nastavení doporučujete? Zkrátka, co všechno bych měl vzít v úvahu při finalizaci zvukových souborů před jejich uploadem? Také by mě zajímalo, jestli existují nějaké tipy pro zajištění kvality zvuku během nahrávání – třeba jaký mikrofon vybrat nebo jestli je lepší nahrávat v nějakém specifickém prostředí. Doufám, že mi někdo pomůže s těmito otázkami a podělí se o zkušenosti. Díky moc!

180 slov
1.8 minut čtení
12. 5. 2024
Marek Pícha
Marek Pícha

Tak hele, co se týče optimalizace zvukových souborů pro Spotify a Apple Podcasts, tak MP3 je fakt standard. Ale můžeš zkusit i AAC, prý má lepší kvalitu při nižších bitrates. Ideálně nastavit bitrate kolem 128–192 kbps, to by mělo stačit pro většinu podcastů. Hlavně se vyhni moc vysokým bitrate, jinak se ti soubory zbytečně zvětší.

Hlasitost bys měl mít někde kolem -16 LUFS, což je celkem rozumný, aby to nebylo hlasitý ani tichý. Komprese je dobrá na vyrovnání hlasitosti, ale s tím to moc nepřeháněj, ať to nezní uměle. Ekvalizaci doporučuju pro úpravu frekvencí, snaž se zvýraznit vokály a odstranit nějaké nežádoucí hluboké tóny.

Při nahrávání bys měl mít kvalitní mikrofon, ideálně něco jako kondenzátorový mikrofon, a nahrávat v klidném prostředí – žádné ozvěny a šum. Zkus si udělat nějakou akustickou úpravu místnosti, aspoň trošku. No a na závěr – vždycky si udělej testovací nahrávku a poslouchej, co se dá ještě vylepšit.

150 slov
1.5 minut čtení
2. 6. 2024
Marek Šulc
Marek Šulc

K optimalizaci zvukových souborů pro Spotify a Apple Podcasts se drž pár základních pravidel. MP3 je fakt standard, ale můžeš zkusit i AAC, což je jako lepší verze MP3, když jde o kvalitu. Co se týče bitové rychlosti, nejlepší je někde mezi 96 a 192 kbps. 128 kbps je takový zlatý střed, co většina lidí používá.

Hlasitost by měla být kolem -16 LUFS pro stereo, to je tak akorát, aby to nebylo moc tiché ani přehnané. Komprese ti pomůže udržet hlasitost na uzdě, ale nepřeháněj to – jinak to bude znít jako plechovka. Ekvalizace můžeš použít na vyčištění basů a zvýraznění hlasu, ale opět s mírou.

Při nahrávání je dobrý mít slušnej mikrofon, třeba kondenzátorový, a nahrávat v místnosti bez ozvěny. Zkus mít nějaký polštáře nebo deky kolem sebe. Ať to má dobrou atmosféru! Takže shrnuto – kvalitní mikrofon, správná bitová rychlost a úpravy s citem. Držím palce!

147 slov
1.5 minut čtení
6. 12. 2023
Irena Vacková
Irena Vacková