Audacity.cz/Fórum/Jak mohu lépe vyvážit hlasitost mezi hosty v mém podcastu?

Jak mohu lépe vyvážit hlasitost mezi hosty v mém podcastu?

Přemýšlím, jak vlastně dosáhnout toho, aby byla hlasitost mezi mými podcasterovými hosty vyvážená. Vždycky se mi stane, že jeden z hostů mluví tiše a druhý zase hodně nahlas, což se pak v postprodukci hrozně těžko upravuje. Používám Audacity, ale zatím se mi nedaří najít ten správný způsob, jak to udělat efektivně. Zkoušel jsem hrát si s normalizací a kompresí, ale pořád mám pocit, že to není ono. Moje otázka zní: Jaké konkrétní techniky nebo postupy byste doporučili pro vyvážení hlasitosti mezi různými hlasy? Mělo by to být něco, co pomůže udržet rozhovor přirozený a zároveň zajistí, že každý host bude slyšet stejně dobře. Taky mě zajímá, jestli máte nějaké tipy na nastavení mikrofonů před nahráváním – jak umístit mikrofony a zda je dobré mít nějakou bezdrátovou soupravu nebo raději klasické kabelové mikrofony? Každý tip bude vítán, protože chci, aby můj podcast zněl co nejlépe a nechtěl bych ztrácet posluchače kvůli špatné kvalitě zvuku. Třeba máte také zkušenosti s různými pluginy nebo efekty v Audacity, které by mohly pomoci? Předem díky za všechny rady!

173 slov
1.7 minut čtení
9. 6. 2020
Vladimír Němec
Vladimír Němec

Zkoušel jsi před nahráváním nastavit mikrofony na stejné vzdálenosti od hostů? Mít je na stejném místě fakt pomáhá. Když jeden mluví blíž a druhý dál, tak to pak při úpravách dělá problémy. Taky je dobrý mít nastavenou citlivost mikrofonů stejně, aby se ti to pak lépe mixovalo.

Pokud máš možnost, zvaž použít klasické kabelové mikrofony místo bezdrátových – ty bývají stabilnější a kvalitnější pro nahrávání. Co se týče Audacity, zkus použít efekt „Compressor“, ale nastav si ho tak, aby ti nesnížil dynamiku příliš. Pak můžeš zkusit i „Normalize“ na úrovně hlasitosti. Je dobrý poslouchat, jestli to nezní uměle.

Pokud bys chtěl experimentovat s pluginy, podívej se po nějakých free VST pluginech – třeba na stránkách jako Voxengo najdeš nějaké slušný kompresory nebo equalizery. Udržuj si přirozený zvuk, ale dej pozor na to, aby každý host měl stejnou hlasitost. Hodně štěstí!

138 slov
1.4 minut čtení
21. 1. 2025
Zuzana Bartošová
Zuzana Bartošová

Jo, to je častý problém. Zkus si nastavit mikrofony tak, aby byly všechny na stejné úrovni a co nejblíž k ústům hostů. Když se mluví tiše, tak ať jsou mikrofony blíž a když někdo mluví nahlas, tak je to pak snazší. Bezdrátovky můžou být fajn, ale kabelové mikrofony většinou lépe zachytí zvuk bez šumu.

V Audacity můžeš zkusit použít Equalization a Compressor. Po nahrání si dej na každou stopu normalizaci k -1 dB, pak použij kompresor s poměrem 4:1 nebo 5:1, to by mělo pomoct vyrovnat ty extrémy. A nezapomeň na limity, aby ses vyhnul přebuzení.

Dobrý plugin je třeba Levelator, ten ti automaticky vyrovná hlasitost mezi stopami. A neboj se experimentovat, každé nahrávání je trochu jiné.

A ještě tip – při nahrávání si dej pozor na vzdálenost od mikrofonu, to hodně ovlivňuje jak kdo zní.

136 slov
1.4 minut čtení
11. 11. 2024
Tomáš Vejvoda
Tomáš Vejvoda