Audacity.cz/Fórum/Jaké pluginy doporučujete pro mastering v Audacity?

Jaké pluginy doporučujete pro mastering v Audacity?

Zdravím všechny zvukové nadšence! Chtěl bych se zeptat, jaké pluginy jsou podle vás nejlepší na mastering, když pracujeme s Audacity. Mám nějaké základní znalosti o úpravě zvuku a snažím se své skladby dotáhnout k profesionálnějšímu zvuku, ale nevím, které pluginy by měly být součástí mého arzenálu. Slyšel jsem o různých efektech jako kompresory, EQ a limitery, ale nejsem si jistý, co všechno bych měl použít a zda existují nějaké konkrétní doporučení pro Audacity. Zkoušel jsem pár zdarma dostupných pluginů, ale občas jsem zklamaný z výsledků. Vím, že v Audacity je možnost používat VST a LADSPA pluginy, takže pokud máte nějaké osvědčené tipy nebo dokonce i návody na to, jak je správně nastavit, byl bych moc vděčný! Rád bych také věděl, zda máte nějaké tipy na to, jak dosáhnout vyváženého zvuku a jak se vyvarovat častým chybám při masteringu. Pokud máte zkušenosti nebo víte o něčem užitečném, prosím podělte se. Díky moc!

151 slov
1.5 minut čtení
18. 1. 2025
Vlastimil Rada
Vlastimil Rada

Co se týče masteringu v Audacity, tak bych doporučil pár pluginů, co určitě stojí za to vyzkoušet. Základem je kvalitní kompresor, třeba TDR Kotelnikov nebo nějaký z VST zdarma. EQ je taky důležitý, zkuste třeba ReaEQ, ten je jednoduchý a efektivní. Limitery jako LoudMax vám pomůžou dostat objem nahoru bez přebuzení.

Je dobrý mít i nějaký saturátor na dodání tepla, např. Softube Saturation knob. Nezapomeňte na analýzu vašich mixů, zkuste použít analyzátor spektra abyste viděli, kde máte slabiny. A snažte se držet hlasitost pod -1 dB před exportem, aby to neklipovalo.

Důležitý je testovat vaše mixy na různých systémech, ať už na sluchátkách nebo reproduktorech, abyste zjistili, jak zní venku. Hlavně netlačte na pilu s kompresí a limitem, vyváženost je klíčová. Přeji hodně štěstí!

123 slov
1.2 minut čtení
30. 11. 2024
Vojtěch Volf
Vojtěch Volf

No, tak já ti doporučím pár pluginů, co mi pomohly. Na mastering v Audacity je dobrý třeba TDR Nova, což je super dynamický EQ. Pak zkus i Voxengo Span na analyzování zvuku, abys viděl, co se děje s frekvencemi. Kompresor je taky jasná volba, zkuste třeba ReaComp od Cockos, fakt solidní věc.

Na limitaci můžeš použít Limiter No6, ten dává dostatečnou kontrolu nad hlasitostí bez přehnaného zkreslení. Co se týče vyvážení zvuku, snaž se udržet frekvenční spektrum co nejvíc rovnoměrný, tzn. nepitvat basy a nezapomínej na středové frekvence.

A ještě tip - dej si pozor na loudness war, aby to tvé skladbě neubralo na kvalitě. Mastering je o subtilnostech, tak buď trpělivý a testuj! Držím palce!

116 slov
1.2 minut čtení
24. 11. 2024
Eva Kafková
Eva Kafková