Audacity.cz/Fórum/Kde najdu zdarma zvukové efekty do filmu?

Kde najdu zdarma zvukové efekty do filmu?

Hledám nějaké tipy, kde sehnat zdarma zvukové efekty pro svůj film. Chystám se na natáčení a potřebuju nějaké zajímavé zvuky, co by mohly oživit scénu. Přemýšlím, jestli existují nějaké webové stránky nebo databáze, kde bych mohl stáhnout efekty bez toho, abych musel platit za licenci nebo se bát autorských práv. Uvažoval jsem o různých možnostech jako jsou efekty přírody, městské zvuky nebo třeba i nějaké speciální efekty pro akční scény. Zajímalo by mě, jestli máte zkušenosti s nějakými konkrétními místy, kde se dají takové zvuky najít. Něco jako free sound libraries nebo open source projekty? Rád bych se vyhnul komplikacím s právními otázkami, takže pokud znáte nějaké zdroje, které jsou opravdu zdarma a legální, budu rád za každý tip. A taky, pokud víte o nějakých komunitních stránkách nebo fórech, kde se dají sdílet zvukové efekty mezi tvůrci, to by bylo super! Jaké máte zkušenosti s hledáním takových zvuků? Díky moc!

150 slov
1.5 minut čtení
23. 1. 2025
Magdaléna Jarošová
Magdaléna Jarošová

Zdar, zvukový efekty se dají sehnat na pár dobrých stránkách. Zkus třeba Freesound.org, tam je spousta uživatelsky nahraných zvuků, co můžeš zdarma použít. Další možnost je zapátrat na Zapsplat.com nebo SoundBible.com, oboje má solidní databázi efektů, většinou bez autorských práv. Pokud hledáš přírodní zvuky nebo něco pro akční scény, určitě mrkni na YouTube Audio Library, mají tam fakt dobrý věci. A pokud jsi v komunitě na Facebooku nebo Redditu, často lidi sdílejí vlastní efekty a tohle je super místo pro hledání a výměnu. Držím palce s natáčením!

87 slov
0.9 minut čtení
22. 1. 2025
Roman Fojtík
Roman Fojtík

Zdar, tak já jsem kdysi hledal taky a našel jsem pár fajn stránek. Určitě mrkni na Freesound.org, tam je spousta zvuků a můžeš si je filtrovat podle různých kategorií. Většina zvuků je pod Creative Commons, takže si dej pozor na ty podmínky. Pak je tu ještě Zapsplat.com, kde najdeš i nějaké městské zvuky a přírodní efekty. A pokud chceš něco víc specializovanýho, tak SoundBible.com má taky hodně zajímavé efekty. Taky bych doporučil prozkoumat YouTube Audio Library, tam najdeš spoustu free zvuků a hudby k použití bez obav. No a určitě se podívej na různý fóra jako Reddit nebo DeviantArt, tam lidi často sdílejí svoje vlastní zvuky. Hodně štěstí s filmem!

110 slov
1.1 minut čtení
29. 1. 2025
Miroslava Daňková
Miroslava Daňková