Audacity.cz/Fórum/Jak udělat, aby nebyly zvukové efekty silnější než dialogy?

Jak udělat, aby nebyly zvukové efekty silnější než dialogy?

Už dlouho se snažím přijít na to, jak správně vyvážit zvukové efekty a dialogy v mých nahrávkách, ale pořád mám pocit, že efekty přehlušují to důležité. Občas se mi stává, že když si pak pustím nahrávku, tak slyším jenom ty efekty a vůbec nemůžu rozumět tomu, co postavy říkají. Zkoušel jsem už různé úpravy v Audacity, ale prostě nevím, co dělám špatně. Mám na mysli jak úroveň hlasitosti, tak i další techniky, které by mohly pomoct. Je lepší začít s efekty nebo s dialogy? Jaký by měl být ideální poměr mezi těmito dvěma prvky? A co třeba komprese nebo EQ? Zní to jako věda, ale chtěl bych vědět, jestli existují nějaké tipy nebo triky, které mi mohou pomoci dosáhnout toho správného zvukového balancu. Děkuji moc za jakoukoli radu!

128 slov
1.3 minut čtení
18. 10. 2024
Jindřiška Koutná
Jindřiška Koutná

K tomu, aby si dosáhl lepšího vyvážení mezi zvukovými efekty a dialogy, doporučuju začít s dialogy. Nastav si je na vyšší úroveň a pak přidávej efekty tak, aby se vešly pod ně, ne naopak. Zkus použít kompresi na dialogy, to je může trochu zpevnit, aby byly jasnější. U efekty zkus snížit jejich hlasitost a možná je i trochu eq-čkovat, aby nezasahovaly do frekvencí hlasu. Můžeš taky zkusit panorámu – dát efekty víc do stran, zatímco dialogy necháš uprostřed. Pamatuj si, že lepší je mít kvalitní nahrávky na začátku; špatné nahrávky se těžko zachraňují. A nakonec, testuj si to na různých zařízeních; co zní dobře na reproduktorech, nemusí znít dobře na sluchátkách. Držím palce!

113 slov
1.1 minut čtení
1. 4. 2024
Renata Vorlová
Renata Vorlová

Takže, pokud chceš vyvážit zvukové efekty a dialogy, tak pár tipů. Nejprve doporučuju začít s dialogy. Nahrávej je na vyšší úroveň než efekty, ideálně kolem -12 dB. Pak přidávej efekty, ale měj je níž, třeba tak -18 dB nebo i níž. Zkus použít kompresi na dialogy, aby byly stabilnější a lépe slyšitelné. EQ taky pomůže – na dialogy můžeš zvýraznit střední frekvence, zatímco efekty dej do nižších nebo vyšších frekvencí, aby se vzájemně „nepraly“. A pamatuj, že při mixování si to občas poslechni na různých zařízeních, abys měl pocit, že to zní dobře všude. Je to fakt věda, ale praxí se to zlepší.

103 slov
1 minut čtení
8. 5. 2024
Blanka Kroupová
Blanka Kroupová