Audacity.cz/Fórum/Jak nastavit ekvalizér pro optimální zvuk hlasu v Audacity?

Jak nastavit ekvalizér pro optimální zvuk hlasu v Audacity?

Zajímalo by mě, jaké je nejlepší nastavení ekvalizéru pro zpracování hlasu v Audacity. Mám na mysli, co přesně udělat, abych získal jasný a příjemný zvuk bez šumu nebo zkreslení. Mám už nějakou zkušenost se základním nahráváním a úpravou audia, ale když přijde na ekvalizaci, tak mám pocit, že bych potřeboval trochu víc pokynů. Je dobré zvýšit basy nebo spíše výšky? A jak je to s frekvencemi, které bych měl zdůraznit pro mluvený projev versus zpěv? Narazil jsem na pár různých názorů a doporučení, ale nikdy si nejsem jistý, co přesně použít. Kdyby někdo mohl sdílet své tipy nebo ideální nastavení ekvalizéru pro různé typy hlasu, byl bych moc vděčný. Taktéž mě zajímá, jestli je dobré používat také další efekty jako kompresi nebo reverb v kombinaci s ekvalizací a jak to celé ovlivní výsledný zvuk. Děkuju všem za pomoc!

138 slov
1.4 minut čtení
26. 8. 2024
Karel Hájek
Karel Hájek

Tak já bych ti doporučil začít s EQ tím, že zvýšíš frekvence okolo 3-4 kHz. To je dobrý pro jasnost hlasu, aby byl slyšet. Pak taky můžeš zkusit snížit něco pod 200 Hz, aby ses zbavil nežádoucích basů a šumu, co občas dělá víc neplechy než užitku. Pokud jde o výšky, tak ty kolem 10 kHz můžeš lehce zvýšit pro vzdušnost, ale opatrně, ať to neznělo příliš ostře. Záleží na tvém hlase, ale většinou je lepší držet se spíš u těch středních až vyšších frekvencí.

Co se týče komprese, tak to je super efekt na vyrovnání hlasitosti a dodání síly. Použití reverb může být fajn pro zpěv, ale pro mluvený projev radši opatrně - moc reverbu by mohlo udělat zvuk rozmazaný. Zkus si to všechno pohrát a udělat pár testů. Každý hlas je jiný, takže experimentuj podle sebe.

138 slov
1.4 minut čtení
9. 10. 2024
Ondřej Jedlička
Ondřej Jedlička

Zdravím, pokud chceš mít hlas pěkně čistý, doporučuji zkusit nastavení ekvalizéru takhle: začni zvýšením frekvencí kolem 3-5 kHz, to dodá jasnost a srozumitelnost. Naopak, snaž se omezit basy (tak kolem 80-120 Hz), protože moc basů může udělat mluvený projev zamazaný. Pokud jde o zpěv, tam můžeš přidat lehce basy pro teplejší zvuk, ale zase se vyhýbej těm nízkým frekvencím přes 200 Hz.

Co se týče efektů, komprese je super pro vyrovnání hlasitosti a odstranění špiček, takže to určitě zkus. Reverb může být fajn pro dodání hloubky, ale opatrně, ať to nepřeháníš. Méně je někdy více. Takže shrnuto: zdůrazni výšky a buď opatrný s basama, a kompresi určitě zkus. Hlavně si hraj s tím nastavením, co sedne tvému hlasu.

118 slov
1.2 minut čtení
10. 9. 2024
Miroslav Veselý
Miroslav Veselý