Audacity.cz/Fórum/Jak můžu používat externí pluginy v Audacity?

Jak můžu používat externí pluginy v Audacity?

Takže, chci se zeptat, jak vlastně mohu používat externí pluginy v Audacity? Mám na mysli ty různé efekty a nástroje, co se dají najít na netu. Zkoušel jsem pár věcí, ale nějak mi to nešlo. Potřeboval bych nějaký návod nebo alespoň pár tipů, co s tím udělat. Mám třeba nějaké VST pluginy, které bych chtěl přidat do Audacity, ale vůbec nevím jak na to. Je potřeba je někam nahrát nebo je stačí jen stáhnout a aktivovat? A co ty nastavení, musím něco měnit v Audacity, aby to fungovalo? Někde jsem slyšel, že se musí změnit cesta k těm pluginům, ale nevím, kde to přesně najdu. Také by mě zajímalo, jestli jsou nějaké specifické pluginy, které byste doporučili pro úpravu zvuku nebo pro nahrávání. Rád experimentuji a chtěl bych mít víc možností při práci s mým audio materiálem. Pokud máte nějaké zkušenosti s tímto tématem, budu moc vděčný za jakoukoli pomoc nebo rady. Díky!

153 slov
1.5 minut čtení
13. 8. 2023
Magdaléna Bílková
Magdaléna Bílková

Externe pluginy v Audacity můžeš používat docela snadno, jen je potřeba pár kroků dodržet. Pokud máš VST pluginy, tak je nejdřív stáhni a rozbal je, pokud to je potřeba. Většinou jsou ve formátu .dll pro Windows. Pak je dej do nějaké složky, kterou si zapamatuješ (třeba C:\VSTPlugins).

Potom otevři Audacity a jdi do menu – nástroje (Tools) -> Správa modulů (Manage Plugins). Tady si můžeš zapnout nebo vypnout pluginy, které Audacity najde. Pokud tam tvoje pluginy nejsou, tak musíš nastavit cestu k té složce, kde si je uložil.

To uděláš tak, že půjdeš do Nastavení (Preferences) a pak do sekce Efekty (Effects). Tam by měla být možnost přidat novou cestu k pluginům. Jak to nastavíš, tak Audacity by mělo najít všechny dostupné VST pluginy.

Co se týče doporučení, zkus třeba ReaPlugs od Reaperu nebo další zdarma efekty jako TDR Nova nebo Valhalla Supermassive. Ty jsou celkem populární a hodně lidí s nimi pracuje.

Jakmile to všechno nastavíš, měl bys mít spoustu nových možností pro úpravy zvuku. Hlavně si to nezapomeň po každém nahrání zkontrolovat a experimentuj! To je hlavní! Tak hodně štěstí!

178 slov
1.8 minut čtení
13. 8. 2024
Lucie Stará
Lucie Stará

Pokud chceš používat externí VST pluginy v Audacity, je to docela jednoduchý proces. Nejprve si stáhni ty pluginy, které chceš použít. Většinou to bude nějaký .dll soubor nebo podobně. Pak je musíš zkopírovat do specifického adresáře na tvém počítači, nejčastěji do složky, jako je C:\Program Files\VSTPlugins nebo C:\Program Files (x86)\VSTPlugins, ale záleží na tom, kde je máš uložené.

Potom otevři Audacity a jdi do menu "Edit" a vyber "Preferences". Tam najdeš záložku "Effects" nebo "Plug-Ins" (záleží na verzi). Musíš přidat cestu k tomu adresáři s pluginy, aby je Audacity našlo. A pak už jen klikni na "Scan for new plug-ins" nebo něco podobného.

Jakmile je to hotové, pluginy by měly být vidět v menu efektů a můžeš je začít používat. Co se týče doporučení, hodně lidí dává přednost třeba Valhalla Room pro reverb nebo iZotope Ozone pro mastering. Zkus si projít i free pluginy jako TDR Nova nebo Voxengo SPAN, určitě stojí za vyzkoušení.

Hlavně si dej pozor na kompatibilitu – některé pluginy můžou fungovat jen v 32bitových verzích nebo naopak 64bitových. Tak drž palce a zkoušej!

178 slov
1.8 minut čtení
19. 1. 2024
Marek Kovář
Marek Kovář