Audacity.cz/Fórum/Jak nastavit hlasitost jednotlivých stop v Audacity?

Jak nastavit hlasitost jednotlivých stop v Audacity?

Nedávno jsem začal experimentovat s Audacity, protože mi bylo doporučeno, že je to skvělý program na úpravu zvuku a nahrávání. Už jsem si přehrál pár tutoriálů, ale stále se snažím zjistit, jak správně nastavit hlasitost jednotlivých stop. Mám několik stop, které chci smíchat dohromady, ale každá stopa má jinou hlasitost a já si nejsem jistý, jak s tím pracovat. Když to zkusím upravit pomocí posuvníků hlasitosti, tak se mi zdá, že to buď moc zesílí nebo naopak utlumí, a výsledek nikdy není takový, jaký bych chtěl. Vím, že v Audacity je možnost normalizace a komprese, ale nejsem si úplně jistý, jak přesně tyto funkce fungují a jak je použít k dosažení vyváženějšího zvuku. Mohli byste mi prosím poradit, jak to nejlépe udělat? Jaké kroky bych měl následovat při nastavování hlasitosti jednotlivých stop? Existuje nějaký tip na měření hlasitosti nebo něco podobného? Jak zjistím, jestli mám všechny stopy nastavené správně? Budu vděčný za jakékoli rady nebo postupy, které by mi mohly pomoci zlepšit kvalitu mého mixu.

166 slov
1.7 minut čtení
20. 1. 2025
Dominik Dušek
Dominik Dušek

Nastavit hlasitost jednotlivých stop v Audacity není tak složité, jak to vypadá. Jakmile máš všechny stopy hotové, můžeš zkusit posuvníky hlasitosti, které najdeš vlevo od každé stopy. To je základ, ale pokud ti to přijde moc nebo málo, zkus použít normalizaci. To ti pomůže dostat všechny stopy na podobnou úroveň. Chceš-li normalizaci použít, označ stopu, pak jdi do menu Efekty a vyber Normalizace. Tam si nastavíš, jaký maximální level chceš mít.

Další věc je komprese – ta ti pomůže vyrovnat rozdíly mezi tichými a hlasitými částmi ve stopě. Opět označ stopu, otevři Efekty a vyber Kompresor. Tady si pohráváš s parametry – třeba prahová hodnota a poměr.

Co se týče měření hlasitosti, koukni se na metr signálu v Audacity. Měl bys mít signál kolem -6 dB až -3 dB, což je většinou dobrý cíl pro mixování. Pokud jde o celkový mix, poslouchej ho na různých zařízeních (sluchátka, repráky) – to ti dá představu o tom, jak to zní jinde.

Jakmile máš všechno nastavené, pust si to a zkontroluj, jestli některé stopy netlačí víc než ostatní. A vůbec nezapomeň na EQ – můžeš tím upravit frekvence a udělat mix ještě lepší.

189 slov
1.9 minut čtení
19. 1. 2025
Elena Dvořáčková
Elena Dvořáčková

Nastavení hlasitosti v Audacity může být trochu matoucí, ale jde to. Když máš víc stop, nejdřív si je poslechni všechny dohromady a zkus zjistit, která je příliš tichá nebo nahlas. Použij ty posuvníky vedle každé stopy – zkus to s nimi pomalu a sleduj, jak se mění vyvážení.

Pokud chceš dosáhnout lepšího mixu, můžeš zkusit normalizaci – vyber stopu, jdi na Efekty > Normalizovat. To ti nastaví maximální úroveň hlasitosti na určitou hodnotu, což je fajn pro vyrovnání hlasitosti mezi stopami. Komprese je další možnost, jak udržet hlasitost v určitých mezích, ale s tím buď opatrný, aby to nezní moc uměle.

Měření hlasitosti jde taky – Audacity má metr, co ti ukazuje úroveň zvuku (ten červený pruh na vrchu). Sleduj to při přehrávání, ideálně bys neměl být v červených číslech. Vždycky si udělej pár testovacích mixů a poslouchej na různých zařízeních. Tak zjistíš, jestli je všechno vyvážené. Drž se toho a naučíš se to časem.

154 slov
1.5 minut čtení
3. 1. 2025
Stanislav Pavlík
Stanislav Pavlík