Audacity.cz/Fórum/Jak se správně nastavují kompresory v mixu?

Jak se správně nastavují kompresory v mixu?

Zajímalo by mě, jak vlastně fungují kompresory v mixu a jak je správně nastavit, aby to celé znělo co nejlépe. Zkoušel jsem nějaké nastavení, ale přijde mi, že mi to buď příliš utahuje dynamiku, nebo naopak nic nedělá. Co všechno bych měl vzít v úvahu při nastavování kompresoru? Jaké jsou ty nejlepší hodnoty pro attack a release, aby zvuk zůstal přirozený a zároveň dobře seděl do mixu? Mám pocit, že každý má svůj vlastní styl a přístup k použití kompresorů, ale rád bych se dozvěděl o nějakých základních principech a tipy. Jak se vyhnout tomu, aby můj mix zněl "spláclé" nebo bez života? Je dobré používat kompresory na jednotlivé stopy nebo spíše na celkový mix? Jaký je vlastně rozdíl mezi paralelním kompresorem a normálním kompresorem? A co třeba sidechain? Kdy a jak ho použít v mixu? Všechno to zní jako docela složité téma a jsem trochu ztracený, tak budu moc rád za jakékoli rady nebo odkazy na tutoriály, které by mi pomohly lépe pochopit, jak s tímto nástrojem pracovat.

169 slov
1.7 minut čtení
26. 11. 2022
Ladislav Drábek
Ladislav Drábek

Kompresory jsou fakt důležitý, když chceš, aby tvůj mix zněl dobře. Základní věc je pochopit, co kompresor dělá – utahuje dynamiku signálu, což může být super, ale taky to může zvuk úplně zničit. Zkus začít s nastavením, kde máš attack kolem 10-30 ms a release 50-100 ms. To by mělo zajistit, že zvuk zůstane přirozený, ale zároveň dobře sedne do mixu.

Co se týče poměru komprese, dej si pozor na to, jak moc ho používáš – někdy je lepší komprimovat míň a zachovat dynamiku. Paralelní kompresi můžeš použít na zvýraznění určitých prvků ve mixu bez toho, abys ztratil dynamiku – prostě pošli suchý signál vedle komprimovanýho a pak je smíchej dohromady.

Sidechain je paráda na vytváření místa v mixu – třeba když chceš, aby basy nezacláněly kicku. Stačí nastavit trigger na kick a hned to uvidíš.

Takže celkově: experimentuj s různýma nastaveníma a poslouchej, co to dělá se zvukem. Každý má trochu jiný styl, tak se neboj najít ten svůj.

158 slov
1.6 minut čtení
18. 7. 2024
Matěj Šindelář
Matěj Šindelář

Kompresory jsou fakt důležité pro mix, ale je snadný s nimi to přehnat. Když je nastavíš moc agresivně, zvuk může být spláclej a ztrácí dynamiku. Základní věci, co sledovat, jsou poměr, attack a release. Poměr začni třeba kolem 3:1, ale záleží na tom, co chceš dosáhnout. Attack dej někde mezi 10-30 ms, aby to nezabíralo všechny transience, a release tak 50-100 ms – prostě si pohrávej.

Co se týče použití, většinou se kompresory používají jak na jednotlivý stopy, tak i na bus nebo celkový mix. Paralelní komprese je super technika, kde kombinuješ suchý signál s komprimovaným – dodá to sílu bez ztráty dynamiky. Sidechain je fajn na odřezání určitých frekvencí, třeba když chceš, aby basy „ustoupily“ kicku.

Zkus poslouchat, co děláš a hraj si s nastavením – uvidíš, že každý mix je jiný a vyžaduje trošku jiný přístup. Dobře nastavené kompresory ti můžou krásně poskládat zvuk do celku.

148 slov
1.5 minut čtení
1. 12. 2024
Štěpán Zlámal
Štěpán Zlámal