Audacity.cz/Fórum/Jak odstranit hluky z audionahrávky?

Jak odstranit hluky z audionahrávky?

Potřebovala bych poradit ohledně odstranění nežádoucích zvuků z audionahrávky. Mám nahrané nějaké rozhovory a bohužel se mi tam objevily rušivé šumy, které bych ráda vyčistila. Uvažuji o používání různých programů, ale nejsem si jistá, jak nejlépe na to. Zkoušela jsem Audacity, ale nevím přesně, jaké funkce bych měla použít. Mám se zaměřit na odstranění šumu, nebo jsou i jiné techniky, které by mi mohly pomoct? Co třeba ekvalizér nebo komprese – fungují tyto nástroje na odstranění hluku? A co když je šum opravdu silný? Měla bych zvolit jiný přístup? Ráda bych, aby výsledek zněl profesionálněji, ale zatím se mi to nedaří. Jaké jsou vaše tipy a triky na úpravu audionahrávek tak, aby byly čisté a bez nežádoucích zvuků? Děkuji za každou radu!

122 slov
1.2 minut čtení
27. 10. 2023
Jaroslava Adamcová
Jaroslava Adamcová

Odstranění hluku z audionahrávky je fakt výzva, ale dá se to zvládnout. V Audacity zkus nejdřív funkci "Noise Reduction". Nejprve si vyber část nahrávky, kde je jen ten šum, a pak jdi na efekt a vyber "Get Noise Profile". Potom to aplikuj na celou nahrávku. Zkus nastavovat hodnoty, aby to neznělo příliš uměle.

Když to nepomůže, můžeš zkusit ekvalizér – třeba ubrat nízké frekvence, kde se šum obvykle nachází. Komprese ti pak pomůže sjednotit hlasitost a udělat zvuk plnější. Když je ten šum opravdu silný, můžeš zkusit i externí pluginy jako Izotope RX, ale ty jsou dražší.

Někdy se taky vyplatí přemýšlet o nových nahrávkách v lepších podmínkách. Ale pokud už máš nahráno, tak hraj si s těmi efekty a uvidíš, co funguje. Držím palce!

124 slov
1.2 minut čtení
28. 11. 2024
Josef Vyskočil
Josef Vyskočil

Takže, pokud chceš odstranit šum z nahrávky, Audacity má pár dobrých nástrojů. Začni tím, že si najdeš úsek, kde je slyšet jen šum – pak to označ a použij funkci "Odstranit šum". Tím se vytvoří profil šumu a pak ho aplikuješ na celou nahrávku. Mělo by to pomoct.

Když je šum silný, můžeš to kombinovat s ekvalizérem. Zkus snížit frekvence, kde ten šum je nejvíc slyšet (třeba nízké frekvence). Komprese ti může pomoct vyrovnat hlasitost, ale na šum moc nefunguje.

Nevyhazuj nahrávku, pokud ti to nepůjde napoprvé. Hraj si s nastavením a zkoušej různé efekty, dokud nedosáhneš lepšího zvuku. Vždycky je dobrý mít víc pokusů a testovat, co funguje nejlíp.

110 slov
1.1 minut čtení
21. 11. 2024
Radek Kopecký
Radek Kopecký