Audacity.cz/Fórum/Jak odstranit šum z nahrávky bez ztráty kvality?

Jak odstranit šum z nahrávky bez ztráty kvality?

Mám problém se šumem v nahrávkách, které dělám, a rád bych se zeptal, jestli někdo nemáte nějaké tipy nebo osvědčené metody, jak ten šum efektivně odstranit. Zkoušel jsem už pár věcí, ale většinou mi to nějak zkreslilo zvuk nebo to prostě nefungovalo tak, jak jsem si představoval. Mám Audacity a slyšel jsem, že tam jsou nějaké filtry a efekty na odstranění šumu, ale nevím přesně, jak je správně použít, aby to bylo co nejúčinnější a hlavně abych neztratil kvalitu nahrávky. Někdy mám pocit, že když se snažím šum odstranit, tak se mi vlastně zhorší celková zvuková kvalita. Je lepší používat nějaké speciální pluginy nebo je možné dosáhnout dobrých výsledků i s tím základním nástrojem v Audacity? A co třeba frekvenční analýza? Pomohlo by to v mém případě? Rád bych znal názory někoho, kdo už má zkušenosti s editací zvuku a mohl by poradit, co všechno můžu vyzkoušet na redukci šumu bez toho, aniž bych musel obětovat kvalitu zvuku. Jaké máte metody? Děkuju za každou radu!

165 slov
1.7 minut čtení
5. 5. 2023
Ivana Stará
Ivana Stará

Na šum v nahrávkách je fajn použít několik metod, hlavně v Audacity. První, co můžeš zkusit, je efekt "Noise Reduction". Nejlepší je nejdřív vybrat část nahrávky, kde je jen šum, a pak ten úsek použít jako vzor pro odstranění šumu. Ale bacha, nesmíš to přehnat, jinak ti to zkreslí zvuk. Před tím už se ujisti, že máš nahrávku co nejčistší, třeba při nahrávání vypni všechno, co by mohlo rušit.

Kromě toho můžeš zkusit EQ, abys pokrouhl frekvence, kde se šum vyskytuje. Často je to okolo 1-3 kHz, ale každá nahrávka je jiná. Frekvenční analýza ti fakt pomůže najít problémové oblasti. Pokud to s Audacity nebude stačit, mrkni na nějaké specializované pluginy pro redukci šumu jako Izotope RX nebo Waves NS1. Ty jsou sice placené, ale výsledky bývají lepší a kvalita zvuku se nezhoršuje tak moc.

Každopádně vždycky udělej zálohu původní nahrávky, ať máš možnost se vrátit zpátky, kdyby něco nevyšlo.

150 slov
1.5 minut čtení
6. 8. 2023
Josef Hůlka
Josef Hůlka

Odstranění šumu z nahrávky je fakt ošemetné, ale dá se to zvládnout. V Audacity máš možnosti jako "Noise Reduction", což je dobrý začátek. Můžeš si na začátku vybrat část nahrávky, kde je jen šum, a pak to aplikovat na celou stopu. To často pomůže. Ale pozor, pokud to přeženeš, tak se zvuk může dost zhoršit.

Zkus taky hrát s EQ – snížit frekvence, kde se šum vyskytuje, může hodně pomoct. Třeba dolní pásmový filtr odstraní nechtěné nízké frekvence. Pokud máš možnost vyzkoušet nějaké pluginy, jako třeba iZotope RX nebo Waves, tak ty obvykle dělají lepší práci než základní nástroje v Audacity.

Frekvenční analýza ti může ukázat, kde přesně je ten šum nejvíc slyšet, takže to může být užitečné pro úpravy. Někdy je lepší udělat víc menších kroků než jeden velký zásah. A hlavně nedělej panic – někdy stačí jen menší úpravy a nahrávka se zlepší bez velké ztráty kvality.

147 slov
1.5 minut čtení
14. 3. 2024
Vojtěch Kovařík
Vojtěch Kovařík