Audacity.cz/Fórum/Jaké pluginy bych měl používat na mastering v Audacity?

Jaké pluginy bych měl používat na mastering v Audacity?

Když přemýšlím o masteringu svých nahrávek v Audacity, přichází mi na mysl spousta otázek ohledně toho, jaké pluginy bych měl používat. Vím, že mastering je klíčovou částí procesu produkce zvuku a chci, aby mé skladby zněly co nejlépe. Chtěl bych vědět, jaké konkrétní pluginy se osvědčily ostatním uživatelům Audacity. Je tu někdo, kdo by mohl sdílet své zkušenosti s různými efekty? Jaké kompresory a ekvalizéry doporučujete pro dosažení profesionálního zvuku? Zajímalo by mě také, zda jsou nějaké zdarma dostupné pluginy, které by dokázaly udělat dobrou práci při masteringu. Nebo je lepší investovat do nějakého placeného softwaru? Slyšel jsem o různých VST pluginech, ale nejsem si jistý, které jsou skutečně efektivní pro Audacity. Mám strach, abych neudělal chybu a nezkazil si tím výslednou kvalitu nahrávky. A co takhle limitery? Používáte je při masteringu, nebo máte jiné oblíbené techniky? Každá rada se cení, protože chci posunout své nahrávky na další úroveň a dosáhnout co nejvíce vyváženého zvuku. Takže pokud máte nějaké tipy na pluginy pro mastering v Audacity, budu moc vděčný za vaše názory a doporučení!

174 slov
1.7 minut čtení
6. 3. 2024
Jan Přibyl
Jan Přibyl

Tak já ti doporučím pár pluginů, co se mi osvědčily. Na mastering v Audacity je fajn používat VST, protože Audacity je s nimi kompatibilní. Zkus třeba TDR Nova, což je super ekvalizér a funguje skvěle na úpravu frekvencí. Pro kompresi doporučuju MBIT+, ten má super zvuk a dá se s ním hezky vyvážit dynamika. Pokud hledáš něco zdarma, zkusi Voxengo Span na analýzu spektra – pomůže ti vidět, co se děje v mixu. A rozhodně nezapomeň na limiter – třeba LoudMax je skvělý a zadarmo, udělá ti pěkný zvuk bez přebuzení. Investice do placených pluginů může být dobrá, ale začít s free verzemi je taky fajn plán. Klíčový je to ne přehnat s efekty, radši míň než víc. Takže držím palce, ať to dopadne dobře!

125 slov
1.3 minut čtení
26. 5. 2024
Natálie Krejčíková
Natálie Krejčíková

Když se pustíš do masteringu v Audacity, tak rozhodně doporučuji pár pluginů. Zkus třeba ReaEQ, což je super ekvalizér z Reaperu, a je zdarma. Na kompresi se hodně používá TDR Kotelnikov, ten dělá skvělou práci, pokud chceš mít zvuk víc vyvážený. Pak bys neměl zapomínat na limiter, aby ti to nezamíchalo s peakama – třeba LoudMax je fajn a taky zadarmo. Ve většině případů jsou i free verze pluginů dostatečné pro domácí mastering. Pokud máš nějaký rozpočet na placené pluginy, tak FabFilter Pro-L je legendární mezi limitery. Hlavně to s těmi efekty nepřeháněj, menší úpravy často udělají větší práci než brutální zásahy. Drž se toho, co ti sedí a neboj se experimentovat!

112 slov
1.1 minut čtení
10. 1. 2025
Jakub Janeček
Jakub Janeček