Audacity.cz/Fórum/Můžu v Audacity použít víc efektů najednou a jak na to?

Můžu v Audacity použít víc efektů najednou a jak na to?

Chtěl bych se zeptat, jestli je možné v Audacity použít víc efektů zároveň na jedno audio nebo na více stopách. Viděl jsem, že u některých programů to jde, a docela by mě zajímalo, jak to funguje v Audacity. Mám nějaké nahrávky, které bych chtěl trochu vylepšit, ale nevím, jestli můžu aplikovat víc efektů najednou, nebo jestli musím každý efekt použít zvlášť a pak to exportovat. Co se týče efektů jako kompresor, reverb, delay a podobně, dají se tyto efekty nějak kombinovat? Pokud ano, jaký je nejlepší postup? A co třeba pořadí efektů? Ovlivňuje to výsledek zvuku? Zkoušel jsem už pár jednoduchých efektů, ale chtěl bych tomu dát trochu víc šťávy a udělat to zajímavější. Vím, že Audacity má spoustu možností, ale nejsem si jistý, jak správně začít s tímto experimentováním. Jaké máte zkušenosti s používáním více efektů dohromady? Děkuji za každou radu!

142 slov
1.4 minut čtení
6. 1. 2021
Roman Kubíček
Roman Kubíček

Jasně, v Audacity můžeš používat víc efektů na jedno audio. Ale nefunguje to úplně jako v některých jiných programech, kde máš paralelní zpracování. V Audacity si musíš aplikovat efekty jeden po druhém a pak to exportovat. Takže si vyber efekt, který chceš použít, aplikuješ ho, pak si dáš další a tak dál.

Co se týče kombinování efektů, rozhodně to jde. Například můžeš začít s kompresorem na vyrovnání hlasitosti a pak přidat reverb pro prostorovost. Pořadí efektů je fakt důležité – některé efekty se navzájem vyrušují, takže je dobrý si to předem promyslet. Zkus třeba nejdřív EQ (equalizér), pak kompresor a nakonec reverb.

Experimentej s různými účinky, ale pamatuj, že méně je někdy více. Když to přeženeš, může ti to znít dost blbě. Takže klidně zkoušej a uvidíš, co ti sedí nejlíp. Hodně štěstí!

131 slov
1.3 minut čtení
25. 9. 2024
Adéla Kučerová
Adéla Kučerová

Jasně, v Audacity můžeš použít víc efektů na jednu stopu. Nejde to sice přímo jako v některých pokročilejších DAW, ale dá se to udělat přes efektový řetězec. Můžeš aplikovat jeden efekt, pak další a tak dál. Nezapomeň, že pořadí efektů hraje velkou roli – třeba kompresor před reverbem zní jinak než naopak. Nejdřív si udělej všechny úpravy, co chceš, a pak si to poslechni. Taky můžeš zkusit vytvářet kopie stopy a na každou aplikovat jiný efekt a pak je mixovat dohromady. To ti dá víc možností, jak dosáhnout zajímavějšího zvuku. Experimentování je tady klíčový, tak se neboj zkoušet různé kombinace! Hlavně nezapomeň na undo, kdyby něco nevyšlo.

107 slov
1.1 minut čtení
19. 12. 2023
Veronika Zemanová
Veronika Zemanová