Audacity.cz/Fórum/Jak synchronizovat audio stopy v Audacity?

Jak synchronizovat audio stopy v Audacity?

Mám menší problém s tím, že když se pokouším synchronizovat audio stopy v Audacity, tak to prostě nejde tak, jak bych chtěl. Mám pár nahrávek a potřeboval bych, aby se hezky spojily dohromady, ale něco mi nefunguje. Zkoušel jsem používat funkci pro posun stop, ale nezdá se mi, že by to pomohlo. Hlavně mě zajímá, jestli je nějaký osvědčený způsob, jak na to jít. Mám pocit, že některé části jsou o dost rychlejší než ostatní a já nevím, jestli je to chyba v nahrávání nebo v samotném programu. Mám také otázku ohledně toho, jak správně nastavit tempo a rytmus, aby vše sedělo. Někdo říkal něco o metronomu, ale nevím si s tím rady. Mohl by mi někdo poradit? Jaký je nejlepší postup pro synchronizaci více stop a co dělat, když se mi to pořád nedaří? Je třeba na něco dávat pozor při importování různých souborů? Děkuji za pomoc.

148 slov
1.5 minut čtení
21. 7. 2024
Adéla Vejvodová
Adéla Vejvodová

K synchronizaci audio stop v Audacity je pár triků, co ti můžou pomoct. První věc, co udělej, je zkontrolovat, jestli mají všechny nahrávky stejný vzorkovací kmitočet a formát. Pokud ne, tak je to dost problém, protože to může způsobit, že se ti to bude různě zrychlovat nebo zpomalovat. Zkus použít funkci "Change Speed" nebo "Change Tempo" na ty části, co ti nesedí. S metronomem to můžeš zkusit tak, že si vytvoříš klikací stopu a pak podle ní synchronizuješ ostatní. V Audacity si můžeš přidat metronom jako novou stopu a pak to podle něj doladit. Při posouvání jednotlivých stop buď trpělivý a zkoušej to po kouskách, ať vidíš, co funguje. Taky dávej pozor na zvukové úseky s tichými částmi – ty se dají snadno přehlédnout a pak to vypadá, že to nesedí. Zkus na začátek použít funkci Shift + klik na ohraničení stopy pro jemné posouvání. Hodně štěstí!

148 slov
1.5 minut čtení
11. 7. 2024
Jiří Janků
Jiří Janků

Několik tipů, jak synchronizovat audio stopy v Audacity. První věc, co zkus, je posunout stopy na časové ose. Můžeš použít nástroj pro posun a pak je přetáhnout tak, aby sedly k sobě. Pokud máš pocit, že se některé části nahrávky rozcházejí, zkontroluj tempo a rychlost. Možná byly nahrané v různých vzorkovacích frekvencích, což může způsobit ten problém. Zkus použít funkci "Change Speed" nebo "Change Tempo" v efektu – to ti pomůže upravit rychlost bez změny výšky tónu.

Ohledně metronomu, můžeš si ho zapnout v Audacity, aby ti pomohl s tempem. Vytvoř si třeba jednu stopu s metronomem a podle toho pak nastavuj ostatní stopy. Když importuješ různé soubory, dej si pozor na formáty a kvalitu – ideálně by měly být všechny nahrané ve stejné kvalitě.

Pokud se to i tak nedaří, zkus si poslechnout jednotlivé stopy samostatně a najít místa, kde se to rozchází. Někdy stačí malý posun o pár milisekund a hned to sedne. Nakonec nezapomeň používat zoomování na časové ose, abys viděl přesně, kde co začíná a končí.

169 slov
1.7 minut čtení
29. 8. 2024
Roman Krátký
Roman Krátký