Audacity.cz/Fórum/Co je nejlepší mikrofon na nahrávání bicí soupravy?

Co je nejlepší mikrofon na nahrávání bicí soupravy?

Zdravím všechny zvukaře a milovníky hudby! Potřeboval bych poradit ohledně nahrávání bicích. Jsem na začátku své hudební cesty, a tak se snažím najít ten nejlepší mikrofon na nahrávání bicí soupravy. Mám doma pár základních mikrofonů, ale opravdu bych chtěl vědět, co by bylo nejlepší pro zachycení toho pravého zvuku a dynamiky bicích. Zajímalo by mě, jestli je lepší investovat do kondenzátorových mikrofonů nebo dynamických, a jaké značky byste doporučili? Taky jsem slyšel, že některé mikrofony jsou skvělé pro jednotlivé komponenty, jako je kopák nebo činely, ale co třeba, když chci nahrávat celou soupravu najednou? Jaký je váš názor na umístění mikrofonů? Které pozice by mohly přinést nejlepší výsledky? A ještě bych chtěl vědět, jestli má význam mít více mikrofonů nebo stačí jeden kvalitní. Každý tip nebo zkušenost by mi moc pomohla! Díky moc za odpovědi!

135 slov
1.4 minut čtení
25. 12. 2024
Magdaléna Jarošová
Magdaléna Jarošová

Jasně, když jde o nahrávání bicích, tak je to trochu věda. Obecně platí, že dynamické mikrofony jsou skvělý na kopák a snare, třeba Shure SM57 nebo Audix D6. Na činely a hi-hat se hodí kondenzátorové mikrofony – třeba AKG C214 nebo Rode NT1. Pokud chceš nahrávat celou soupravu najednou, tak je fajn mít alespoň pár mikrofonů na jednotlivé nástroje a k tomu nějaký overhead mikrofon pro celkový zvuk. Nezapomeň na umístění, to dělá hodně. Například overheady by měly být nad bicí ve správné výšce, aby zachytily přirozený zvuk. S jedním kvalitním mikrofonem můžeš udělat docela dobrou práci, ale víc mikrofonů ti dá větší flexibilitu při mixování. Takže ideálně investuj do pár základních a uvidíš, co ti sedne.

117 slov
1.2 minut čtení
20. 9. 2024
Soňa Košťálová
Soňa Košťálová

Když jde o nahrávání bicích, většinou se doporučuje kombinace dynamických a kondenzátorových mikrofonů. Dynamické mikrofony jako Shure SM57 jsou skvělý na snare a tomy, protože zvládnou vysoký tlak vzduchu. Na kopák se pak hodí něco jako AKG D112 nebo Audix D6. Pro činely a overheady bys měl zkusit kondenzátorové mikrofony, třeba Rode NT5 nebo Audio-Technica AT2020.
Pokud nahráváš celou soupravu najednou, tak minimálně dva overheady a jeden mikrofon na kopák, to je základ. Umístění mikrofonů hraje taky velkou roli – overheady by měly být nad bicí, aby zachytily celkový zvuk.
Mít víc mikrofonů většinou přináší lepší výsledky, ale kvalitní jeden může stačit v některých případech. Záleží na prostoru, co máš a jak to zní. Ale pro pořádné nahrávky se vyplatí investovat do několika kvalitních mikrofonů a zkoušet, co zní nejlíp.

132 slov
1.3 minut čtení
30. 7. 2024
Filip Havel
Filip Havel