Audacity.cz/Fórum/Co dělat, když zpěv zaniká mezi nástroji v mixu?

Co dělat, když zpěv zaniká mezi nástroji v mixu?

Nedávno jsem se pustil do mixování své písničky a narazil jsem na problém, který mě trápí už delší dobu. Když přidám všechny nástroje do mixu, zpěv jakoby zaniká a já ho skoro neslyším. Zkoušel jsem různé úpravy, ale i tak je to prostě pořád takové rozplizlé a nevýrazné. Nevíte, co s tím? Zkoušel jsem hrát s EQ, ale i tak se mi zdá, že když přidám kytaru, bicí nebo klávesy, zpěv se úplně ztrácí. Mám pocit, že to dělám špatně. Možná bych měl víc experimentovat s panoramatem nebo dynamikou? Co v takových případech pomáhá? Jak se dá vyzdvihnout vokál tak, aby byl jasně slyšet nad ostatními nástroji? Rád bych slyšel nějaké tipy nebo triky, které by mi mohly pomoct lépe poskládat zvuk v mixu. Budu moc vděčný za všechny rady! Děkuji!

131 slov
1.3 minut čtení
19. 11. 2021
Roman Ondra
Roman Ondra

Mám podobnej problém, když mixuju. Zkus se zaměřit na EQ, jak říkáš, ale jde to víc do detailů. Mě pomohlo vyčistit frekvence, které se překrývají s vokálem. Například kytary a klávesy bývají dost v těch stejných frekvencích jako zpěv. Zkus vytáhnout tyhle frekvence z těch nástrojů, třeba kolem 2-4 kHz, kde je hodně přítomnosti vokálu.

Taky si hraj s kompresí vokálu – dej mu nějaký sustain, aby byl víc dominantní. Nezapomeň na panoramu, klidně rozlož nástroje do stran, aby měl zpěv víc místa uprostřed. A když už mluvíme o dynamice, zkuste přidat nějaké reverb nebo delay na vokál, to mu může dát prostor a udělat ho zajímavější. Taky se neboj experimentovat s úrovněmi hlasitosti – někdy stačí jen snížit ostatní nástroje o pár decibelů.

Hlavně se neboj zkoušet různé kombinace a slyšet, co funguje nejlíp v tom konkrétním mixu.

139 slov
1.4 minut čtení
24. 3. 2024
Viktor Říha
Viktor Říha

Jasně, to je docela běžný problém. Zkus pár věcí. První, podívej se na EQ. Můžeš zvýraznit frekvence kolem 2-4 kHz, kde vokály většinou sedí. Ale nezapomeň, že když zvedneš tyhle frekvence, může to znít agresivně, tak s tím opatrně. Pak zkus trochu komprese na vokály – pomůže to udržet dynamiku a udělat je víc konzistentní.

Co se týče panoramování, dej vokál do středu, ale můžeš experimentovat s ostatními nástroji – třeba kytaru posunout víc doprava nebo doleva, aby nebyly všechny nástroje v centru. A zkus i reverb a delay na vokálech, ale pozor, aby to nebylo moc mokré, jinak se to ztratí ještě víc.

A hlavně, nebuď moc opatrný s hlasitostí vokálů! Měly by být jasně slyšet nad ostatními nástroji. Někdy stačí jen posunout levely a v mixu se to hned prosvětlí. Držím palce!

133 slov
1.3 minut čtení
6. 8. 2021
Šárka Suchá
Šárka Suchá