Audacity.cz/Fórum/Jak zlepšit akustiku v malém pokoji pro nahrávání?

Jak zlepšit akustiku v malém pokoji pro nahrávání?

Mám malý pokoj, kde se snažím nahrávat audio, ale akustika je katastrofa. Kdykoliv něco nahrávám, zvuky se odrážejí a já mám pocit, že to zní jako v jeskyni. Chtěl bych se zeptat, jak mohu zlepšit akustiku, abych dosáhl lepších výsledků. Narazil jsem na různé tipy, jako jsou akustické panely nebo koberce, ale nevím, co přesně použít a jak to všechno správně umístit. A co třeba okna? Mám je nějak zakrýt? Funguje vůbec něco takového jako DIY řešení pro akustiku, nebo je lepší investovat do profesionálních materiálů? Nahrávám převážně vokály a kytaru, takže bych chtěl, aby to znělo co nejlépe. Jaké rozměry by měly mít akustické panely a jak je umístit kolem pokoje? Mám také pocit, že strop a podlaha ovlivňují zvuk, jak s nimi pracovat? Pokud máte zkušenosti s úpravou akustiky v malých prostorech, budu rád za každý tip nebo zkušenost. Co byste doporučili? Děkuji!

145 slov
1.5 minut čtení
6. 1. 2025
Zdeněk Navrátil
Zdeněk Navrátil

Zlepšení akustiky v malém pokoji je docela výzva, ale dá se to zvládnout. Nejjednodušší je začít s DIY řešeními. Zkus pověsit akustické panely na stěny – ideálně na místa, kde nejvíc posloucháš nebo nahráváš. Panely by měly být větší, třeba 60x60 cm, a umístěné asi ve výšce uší. Koberce na podlaze taky pomůžou pohlcovat zvuk, čím víc měkkých materiálů, tím líp. Pokud máš okna, můžeš je zakrýt závěsy nebo speciální akustickou fólií – to taky sníží odrazy.

Strop je důležitý, zkus přidat nějaké závěsné panely nebo alespoň zvukově izolující desky. Pokud nemáš profesionální materiály, zkus staré deky nebo matrace – mohou dost pomoct. Nezapomeň na rohy pokoje, tam se často hromadí basy, takže zkus nějaké bass trap panely nebo i DIY řešení jako molitany.

Celkově platí, že čím víc měkkých a nepravidelných ploch budeš mít v pokoji, tím lepší zvuk dostaneš. Hlavně experimentuj a testuj, co funguje nejlíp pro tvůj prostor a styl nahrávání.

152 slov
1.5 minut čtení
6. 3. 2024
Petr Šulc
Petr Šulc

Jasně, akustika v malém pokoji může být fakt oříšek. Tady je pár tipů, co můžeš zkusit. Začni s akustickými panely, ty jsou super na pohlcování zvuku. Klidně si je můžeš udělat sám z nějaké pěny nebo starých dek a pověsit je na stěny. Umísti je kolem místa, kde nahráváš, ideálně na protilehlé stěny, aby se eliminovaly odrazy. Koberce nebo nějaký silnější textil na podlahu taky hodně pomůžou, kdyby sis je dal pod mikrofon, tak to určitě zlepší zvuk.

Co se týče oken, zkus je zakrýt těžkými závěsy, to sníží venkovní hluk a odrazy. Strop je často opomenutý, tak zvaž na něj taky nějaký měkký materiál nebo další panely, pokud to jde.

Nezapomeň taky na roh pokoje – tam se zvuk často kumuluje, můžeš tam dát bass trap (třeba z molitanu nebo jiného pohlcujícího materiálu).

A jo, DIY řešení fungujou dobře a nemusíš investovat velký peníze do profi materiálů, ale s tímhle bys měl vidět pokrok. Hlavně to neřeš moc složitě, uvidíš, že drobné úpravy udělají velký rozdíl.

167 slov
1.7 minut čtení
26. 3. 2024
Lukáš Štěpánek
Lukáš Štěpánek