Audacity.cz/Fórum/Kdy je dobré přidat kompresor na bicí?

Kdy je dobré přidat kompresor na bicí?

Nedávno jsem začal víc experimentovat se svými hudebními nahrávkami a dostal jsem se k otázce, kdy je vlastně dobré přidat kompresor na bicí. Chtěl bych vědět, jestli existují nějaké konkrétní situace nebo techniky, kdy by to mělo smysl. Představte si, že máte nahrané bicí, ale zvuk není tak plný, jak bych chtěl. Zkoušel jsem různé mixy a úpravy, ale stále mi to připadá nudné a slabé. Mám pocit, že by kompresor mohl pomoci, ale nevím přesně jak a kdy ho použít. Je to například vhodné při dodávání energie k úderům nebo spíš pro zpevnění celkového zvuku? A co třeba, když chci udělat bicí víc dynamické nebo naopak hutnější? Jaké jsou vaše zkušenosti s použitím kompresoru na bicí? Jaké parametry byste doporučili nastavit? Také mě zajímá, jestli to může mít vliv na ostatní nástroje v mixu, protože nechci, aby se mi zvuky „přebíjely“. Díky za tipy a rady!

147 slov
1.5 minut čtení
18. 8. 2024
Rudolf Hruška
Rudolf Hruška

Kompresor na bicí může být fakt užitečný, když chceš přidat energii a zpevnit zvuk. Obvykle ho používaš, když máš slabé údery, nebo když chceš, aby bicí sedly líp do mixu. Zkus nastavit menší attack, aby ti udržel punch u snare a kick, a kratší release pro to, aby se ti držely údery na stejné úrovni. Tím pádem uděláš bicí dynamičtější a hutnější.

Když to přeženeš s kompresí, může se stát, že se ti bicí „přebijou“ s ostatními nástroji, takže si dej pozor na úrovně. Můžeš zkusit i sidechain kompresi na basu, abys měl místo pro kick. Celkově platí – experimentuj, najdi si svůj zvuk a neboj se zkoušet různý nastavení! Akorát pozor na to, aby to nezní jako bláto. Hlavně hraj s threshold a ratio, to ti může hodně pomoct.

130 slov
1.3 minut čtení
3. 12. 2024
Martina Říhová
Martina Říhová

Kompresor na bicí je super nástroj, ale záleží na tom, co chceš dosáhnout. Pokud potřebuješ, aby údery byly silnější a víc prořízly mixem, zkus ho přidat. Na kick a snare je to skoro povinnost. Můžeš nastavit rychlost ataku tak, aby to zvýraznilo nástup úderu, a zkrátit uvolnění, aby se zvuk rychleji vrátil zpět. To dodá energii.

Naopak když chceš bicí udělat víc dynamické, dej pozor na to, kolik komprese použiješ. Můžeš třeba udělat paralelní kompresi – tedy smíchat nekomprimovanou stopu s komprimovanou, aby ses vyhnul ztrátě dynamiky.

Vždycky si dej pozor na to, jak komprese ovlivní ostatní nástroje. Může to udělat bicí moc dominantní, což pak zasahuje do prostoru pro basu nebo vokály. Takže experimentuj s nastavením a poslouchej, co to dělá se zvukem celkově. Neboj se zkoušet různé parametry a mít bicí v mixu víc vyvážené.

135 slov
1.4 minut čtení
30. 8. 2024
Matěj Kafka
Matěj Kafka