Kdy používat vzorky v hudební produkci?
Zajímalo by mě, kdy je vlastně nejlepší používat vzorky v hudební produkci. Mám pocit, že to může být skvělý způsob, jak obohatit svoje skladby a přidat na nich něco zajímavého, ale nejsem si úplně jistý, kdy je ideální moment, abych je zařadil do své práce. Přemýšlím nad tím, jestli je lepší vzorky použít při vytváření základní melodie, nebo třeba až později, když už mám rozpracovanou nějakou strukturu. Co třeba při remixování? Dává smysl použít vzorky z jiných skladeb, nebo to raději nechat na originálních nápadech? A co se týče různých žánrů – myslíte si, že jsou vzorky více vyhledávané třeba v elektronické hudbě, než v rocku nebo jazzu? Jak moc by měly vzorky ovlivnit celkový zvuk a atmosféru skladby? Vím, že existuje spousta knihoven se vzorky a některé z nich jsou opravdu kvalitní, ale občas mám pocit, že se člověk může dostat do pasti toho, že se na vzorky příliš spoléhá a nakonec mu chybí jeho vlastní kreativita. Takže by mě zajímal váš názor na to, jak často a kdy byste doporučili používat vzorky ve svých projektech. Existují nějaká pravidla nebo tipy, jak je efektivně zařadit do vlastní tvorby? Kdy podle vás přinášejí víc pozitivního než negativního?