Audacity.cz/Fórum/Jak nastavit EQ pro lepší zvuk vokálů?

Jak nastavit EQ pro lepší zvuk vokálů?

Zdravím všechny, potřeboval bych pomoc s nastavením EQ pro vokály v Audacity. Snažím se nahrávat svůj zpěv a mám pocit, že zvuk není tak jasný, jak bych chtěl. Zkoušel jsem různá nastavení, ale buď je to moc tlusté nebo naopak příliš tenké. Jaké frekvence bych měl zvýraznit nebo naopak potlačit, aby vokály zněly lépe? Narazil jsem na to, že některé zpěváky slyším s hodně vzdušným zvukem a jiné zase se silným basem. Jak vybalancovat tyto prvky? Máte nějaké tipy na konkrétní úpravy? Třeba jak pracovat s 1 kHz a 3 kHz pro jasnost nebo s nižšími frekvencemi pro plnost? Zajímalo by mě taky, jestli byste doporučili nějaké pluginy nebo techniky pro dosažení profesionálnějšího zvuku. Jakou roli hraje komprese v procesu úpravy vokálů? Děkuju za jakoukoliv radu!

126 slov
1.3 minut čtení
16. 11. 2024
Jan Jonáš
Jan Jonáš

Na EQ vokálů v Audacity je to dost o tom, co chceš dosáhnout. Obecně platí, že můžeš zvýraznit frekvence kolem 2-4 kHz, aby se vokály staly jasnějšími a srozumitelnějšími. Pokud ti ale vycházejí moc ostré, můžeš lehce potlačit kolem 1 kHz, což pomůže snížit "mud" efekt. Naopak pro plnost zkus zvýraznit pár decibelů kolem 200 Hz, ale pozor na to, ať to nezní moc basově. Komprese je taky důležitá – pomáhá udržet úroveň hlasitosti a dodává vokálům konzistenci. Zkus nějaký základní kompresor plugin, třeba ReaComp od Reaperu nebo něco podobného. A nezapomeň na de-esser, pokud máš syčení na S a T. Experimentuj s těmito nastaveními a poslouchej, jak to zní celkově – fakt hodně dělá i prostorový efekt a reverb.

120 slov
1.2 minut čtení
27. 4. 2024
Michal Burian
Michal Burian

No hele, s EQ pro vokály je to tak, že většinou chceš zvýraznit frekvence okolo 3 kHz, to dodává jasnost a přehlednost. Zkus na to šlápnout, ale ne moc, aby to nezní jako skřípání. Potom můžeš trochu ubrat někde mezi 200-400 Hz, to se zbavíš toho "muddy" zvuku a vokály budou čistší. Co se týče basů, tak pokud chceš plnost, můžeš zkusit lehce zvýšit kolem 100 Hz, ale fakt opatrně, aby se ti to nesplácalo s instrumenty.

Když už mluvíme o vzdušnosti, tak zkus lehce zvýšit nad 10 kHz, ale jenom minimálně. A co se týká komprese, tak ta je fakt důležitá. Pomůže udržet vokály na stejné úrovni a dodá jim sílu. Zkus nastavit attack na 5-10 ms a release 50-100 ms. Nebo použij nějaký dobrý plugin na mastering, třeba Waves nebo FabFilter mají super možnosti.

Takže zkus tyhle tipy a experimentuj s tím, co ti sedí nejlíp.

148 slov
1.5 minut čtení
16. 9. 2024
Romana Hrušková
Romana Hrušková