Audacity.cz/Fórum/Jak odstranit šum z nahrávky v Audacity?

Jak odstranit šum z nahrávky v Audacity?

Nahrál jsem pár skladeb v Audacity a při poslechu jsem si všiml, že je tam dost šumu. Je to takový ten rušivý zvuk na pozadí, který mi kazí celkový dojem. Zkoušel jsem to upravit různě, ale pořád se mi nedaří dosáhnout toho, aby to znělo čistě. Mám pocit, že tam jsou nějaké techniky nebo funkce, které by mi mohly pomoci, ale nevím přesně jak na to. Můžete mi prosím poradit, jak mám v Audacity odstranit šum z nahrávky? Jaký je postup a co všechno bych měl udělat? Je potřeba použít nějaké speciální nástroje nebo efekty přímo v programu? Byl bych moc vděčný za jakékoliv tipy nebo rady, které by mi mohly pomoci vyčistit zvuk a zbavit se toho otravného šumu. Děkuji moc!

122 slov
1.2 minut čtení
20. 3. 2024
Rudolf Zich
Rudolf Zich

Pokud chceš zbavit nahrávku šumu v Audacity, tak je to celkem jednoduchý proces. Nejprve si označ část nahrávky, kde slyšíš jen ten šum. Pak jdi do menu Efekty a vyber "Odstranit šum". V tom dialogu klikni na "Získat profil šumu" – tím řekneš Audacity, co má odstranit. Pak označ celou nahrávku nebo část, kterou chceš čistit a znovu otevři stejnej efekt. Tentokrát nastav hodnoty pro odstranění šumu a klikni na "OK". Můžeš si s těmi nastaveními pohrát, aby to znělo co nejlíp. Je dobrý to zkontrolovat i s EQ nebo kompresorem na doladění zvuku. Jinak nezapomeň udělat zálohu původní nahrávky, kdyby něco nevyšlo. Držím palce!

105 slov
1.1 minut čtení
4. 2. 2025
Martin Špaček
Martin Špaček

Hele, odstranit šum z nahrávky v Audacity není tak těžký. Nejprve si vyber část nahrávky, kde je jen ten šum – bez hudby nebo hlasu. Pak jdi na Efekty > Zredukovat šum a klikni na "Získat profil šumu". Tím se Audacity naučí, co má odstranit. Pak označ celý zvuk (Ctrl+A) a znova do Efekty > Zredukovat šum. Nastav parametry podle toho, kolik šumu chceš odstranit – začni s defaultními hodnotami a zkus to. Můžeš si pohrát s posuvníky pro citlivost a redukci, abys našel ten nejlepší zvuk. A nezapomeň na možnost poslechu před tím, než to aplikuješ, abys to nepřehnal. Pokud je to pořád slabý, můžeš zkusit ještě EQ nebo kompresi na dočištění. Držím palce!

115 slov
1.2 minut čtení
31. 12. 2024
Jaroslava Adamcová
Jaroslava Adamcová