Audacity.cz/Fórum/Jak snížit šum při nahrávání hlasu v Audacity?

Jak snížit šum při nahrávání hlasu v Audacity?

Nahrávám svůj hlas v Audacity a bohužel se mi nedaří zbavit se šumu, který je slyšet ve všech mých nahrávkách. Zkoušel jsem všechno možné, ale šum je pořád dost silný a kazí to celkovou kvalitu. Používám obyčejný mikrofon a nahrávám ve své pokoji, který není úplně ideální na akustiku. Můžete mi poradit, jaké jsou nejlepší techniky nebo nastavení, které bych měl použít, abych snížil šum? Myslím, že by pomohlo nějaké úpravy po nahrání, ale nejsem si jistý, jak na to v Audacity. Je tam nějaká funkce pro odstraňování šumu, nebo jsou lepší metody, které bych měl znát? Taky jsem slyšel něco o filtrech a EQ, ale nevím přesně, jak je správně nastavit. Jaké máte zkušenosti s tímto problémem? Byl bych rád za jakékoli tipy nebo rady, jak zlepšit kvalitu nahrávky a vyhnout se šumu. Díky moc!

136 slov
1.4 minut čtení
9. 12. 2024
Ludmila Bílková
Ludmila Bílková

Zdravím, s šumem při nahrávání jsem měl taky potíže. Tady je pár tipů, co můžeš zkusit.

Nejdřív, když to nahráváš, tak se snaž najít co nejtišší místo. Pokud máš okna, zavři je, ať ti tam nefouká vítr nebo neslyšíš sousedy. Mikrofon umísti blíž k ústům, ale ne přímo, aby se to neodráželo.

Pak v Audacity využij funkci na odstranění šumu. Označ si část nahrávky, kde je jen šum, pak jdi do Efekty > Odstranění šumu a vezmi vzorek - pak aplikuješ na celou nahrávku. Můžeš si hrát s nastavením citlivosti a síly odstranění, aby to nesnížilo kvalitu tvého hlasu.

Ještě zkus EQ – sniž nižší frekvence (pod 80 Hz) a uvidíš, co to udělá. Filtry jako high-pass můžou taky pomoct zbavit se nízkofrekvenčního šumu.

Pokud máš možnost, tak investuj do lepšího mikrofonu, třeba kondenzátorový by mohl udělat dost velký rozdíl. Ale ujisti se, že máš i dobrý pop filtr.

Hlavně experimentuj a neboj se zkoušet různé kombinace efektů. Držím palce!

158 slov
1.6 minut čtení
7. 2. 2025
Alois Řezáč
Alois Řezáč

Zdar, tak na šum v Audacity je to o pár krocích. Hlavně nahrávej v tichém prostředí, ale chápu, že to někdy nejde. Po nahrání si vyber kus ticha, kde je jen šum. Pak klikni na Efekty -> Odstranit šum. Tam dej "Získat profil šumu" a pak to aplikuj na celou stopu. Můžeš zkusit i kompresi a EQ – snížit basy a zvýšit výšky, aby se ten šum víc skryl. Fakt to chce experimentovat s nastavením a slyšet, co funguje. A kdyby bylo málo, přidej nějaký reverb nebo delay, to někdy taky pomůže. Hodně štěstí!

94 slov
0.9 minut čtení
6. 2. 2025
Oldřich Pánek
Oldřich Pánek