Audacity.cz/Fórum/Co je to PCM technika a jak ji použít pro lepší zvuk?

Co je to PCM technika a jak ji použít pro lepší zvuk?

Zdravím všechny zvukové nadšence, potřeboval bych trochu osvěty ohledně PCM techniky. Četl jsem, že se jedná o způsob, jakým se digitalizuje zvuk, ale moc tomu nerozumím. Jak přesně funguje a proč bych ji měl používat? Dále by mě zajímalo, jaký vliv má PCM na kvalitu zvuku. Je pravda, že když použiju PCM, tak můžu dosáhnout lepšího zvuku při nahrávání a zpracování v Audacity? Co všechno bych měl mít na paměti při nastavení PCM? Myslíte si, že existují nějaké konkrétní tipy nebo triky, jak vyždímat z PCM maximum? A co třeba vzorkovací frekvence nebo bitová hloubka? Mám s tímhle dosud malé zkušenosti, tak by mě docela zajímalo, jak to funguje v praxi. Mohl by mi někdo přiblížit, co všechno musím udělat, abych zlepšil kvalitu svých nahrávek právě pomocí této techniky? Díky moc za případné odpovědi!

134 slov
1.3 minut čtení
16. 12. 2024
Petr Jahoda
Petr Jahoda

PCM (Pulse Code Modulation) je vlastně způsob, jak převést analogový zvuk na digitální signál. Funguje to tak, že se zvuk zaznamenává jako série vzorků v pravidelných intervalech. Čím vyšší vzorkovací frekvence, tím lépe zachytíš detaily zvuku. Takže pokud chceš mít lepší zvuk, snaž se používat aspoň 44,1 kHz nebo víc, pokud to tvé zařízení dovolí.

Bitová hloubka je taky hodně důležitá – čím víc bitů, tím větší dynamický rozsah a přesnost ve zvuku. 16 bitů je standard pro CD kvalitu, ale pokud můžeš jít na 24 bitů, určitě to zlepší kvalitu nahrávky.

Při nahrávání v Audacity si dej pozor na tyhle nastavení a pokud můžeš, nahrávej přímo v PCM formátu (např. WAV), protože to je neztrátový formát a zachová víc detailů než MP3 a podobný komprimovaný formáty.

Když už máš nahrávku hotovou, můžeš s ní udělat spoustu věcí – EQ, efekty a další úpravy. Vždycky si ale ukládej originální PCM verzi, abys měl co nejvíc možností v postprodukci. Nezapomeň, že kvalitní mikrofon a dobré prostředí pro nahrávání dělají taky hodně. Takže investice do vybavení se vyplatí!

174 slov
1.7 minut čtení
23. 11. 2024
Šárka Beranová
Šárka Beranová

PCM, neboli Pulse Code Modulation, je vlastně metoda, jak převést analogový zvuk na digitální signál. Funguje to tak, že se zvuk vzorkuje v pravidelných intervalech a každé vzorkování se pak převede na číslo (bit). Čím častěji vzorkuješ (to je ta vzorkovací frekvence), tím víc detailů zachytíš. To je důvod, proč vysoká vzorkovací frekvence (např. 44.1 kHz nebo i víc) může zlepšit kvalitu zvuku.

Bitová hloubka pak určuje, kolik různých hodnot může každé vzorkování mít. Větší bitová hloubka (např. 16 bit vs 24 bit) znamená lepší dynamiku a méně šumu.

Při nahrávání v Audacity doporučuji nastavit vzorkovací frekvenci alespoň na 44.1 kHz a ideálně 24 bit pro lepší kvalitu. V praxi to znamená, že budeš mít čistší zvuk a při úpravách nebudeš ztrácet detaily.

Pokud chceš vyždímat maximum z PCM, zkus hrát s těmi parametry a udělej pár testů. Měj na paměti, že dobré mikrofony a kvalitní zvukové rozhraní jsou taky důležité pro celkovou kvalitu nahrávky. No a hlavně, neboj se experimentovat – každý projekt může potřebovat něco jiného!

167 slov
1.7 minut čtení
2. 12. 2024
Olga Křížová
Olga Křížová