Audacity.cz/Fórum/Zlepšení kvality zvuku podcastu

Zlepšení kvality zvuku podcastu

Chtěl bych se zeptat, jakým způsobem bych mohl zlepšit kvalitu zvuku svého podcastu. Snažím se, aby moje nahrávky zněly co nejlépe, ale vždycky mi tam něco chybí. Používám mikrofon, co jsem si koupil na internetu, a snažím se najít dobré místo na nahrávání, ale pořád mám pocit, že se zvuk nedostává na tu správnou úroveň. Mám pocit, že některé části jsou moc tiché a jiné zase moc hlasité. Myslíte, že by mi pomohla nějaká úprava nastavení v Audacity nebo jiném programu? Jaké efekty nebo filtry byste doporučili použít? A co třeba akustika prostor? Jak to ovlivňuje kvalitu nahrávky? Měli byste nějaké tipy na to, jak se vyhnout šumu nebo nežádoucím zvukům v pozadí? Jsem otevřený všem radám a zkušenostem, které by mohly pomoci zlepšit zvuk mojí show. Děkuju!

128 slov
1.3 minut čtení
4. 7. 2024
Vladimíra Eliášová
Vladimíra Eliášová

Zdravím, zlepšení kvality zvuku podcastu jde udělat několika způsoby. První věc je mikrofon – zkus používat kondenzátorový mikrofon, ten chytne víc detailů než levný dynamický. Pak se zaměř na akustiku prostoru, ideálně bys měl nahrávat v místnosti, kde není moc tvrdých ploch (stěny, podlaha), co odrážejí zvuk. Někde jsem četl, že stačí na stěny pověsit nějaké závěsy nebo polštáře, aby to trochu pohltlo echo.

V Audacity můžeš použít kompresor, ten srovná hlasitost různých částí nahrávky a dodá tomu vyváženější zvuk. Je dobrý i EQ, kde můžeš zvýraznit určité frekvence – třeba kolem 3-5 kHz pro jasnost hlasu.

Co se týče šumu, zkus nahrávat v klidnějších časech nebo používaj nějaký šumový filtr. A taky si dej pozor na ventilátory a další elektroniku, co by mohla dělata zvuky. Vždycky je dobrý udělat testovací nahrávku a poslechnout si to, než začneš s opravdovým natáčením. Hlavně se neboj experimentovat! Držím palce!

147 slov
1.5 minut čtení
4. 1. 2025
Soňa Matoušková
Soňa Matoušková

Jo, zvukový kvalitní podcast je dost důležitej. Zkus se zaměřit na pár věcí. První, mikrofon – pokud máš něco levnýho, můžeš mít problémy. Lepší by byla dynamická mikrofony, jsou odolnější proti šumu. Pak místo nahrávání, ideálně vyber místnost s kobercem a polštářema, aby to tlumilo odrazy. Zkus nahrávat v rohu místnosti, to funguje taky.

V Audacity si můžeš pohrát s normalizací hlasitosti, to by mělo pomoct vyrovnat tichý a hlasitý části. Taky se podívej na kompresor – ten zjemní špičky a zvedne tichý pasáže. Nezapomeň na odšumění, je to užitečný, ale dej pozor, ať neodstraníš příliš moc detailů.

Snaž se nahrávat v době, kdy je klid (třeba večer), a vypni všechny zbytečný elektroniky. Jo a jestli máš nějaký ventilátor nebo klimatizaci zapnutou, to radši vypni. Vzít si pop filtr na mikrofon může taky hodně pomoct proti praskání a sykavkám. Hodně štěstí!

139 slov
1.4 minut čtení
5. 2. 2025
Jana Kříčková
Jana Kříčková