Audacity.cz/Fórum/Co je normalizace zvuku a jak ji použít v PCM stopách?

Co je normalizace zvuku a jak ji použít v PCM stopách?

Zajímalo by mě, co přesně obnáší normalizace zvuku. Slyšel jsem o tom, že je to nějaký způsob, jak vyrovnat hlasitost různých částí zvukové stopy, aby zněly lépe a vyrovnaněji. Představoval jsem si to jako proces, který by mohl pomoci s mými PCM stopami, které se mi zdají občas příliš hlasité nebo naopak tiché. Jaké jsou vlastně výhody normalizace? Je to dobré pro mastering audio nebo spíš pro úpravu jednotlivých stop? A jak se to dělá v Audacity? Myslím, že bych chtěl vědět, jestli je potřeba nějak zvlášť nastavovat parametry nebo jestli stačí kliknout na pár tlačítek. Taky by mě zajímalo, jestli je normalizace něco, co může poškodit kvalitu zvuku nebo jestli je to vždycky bezpečné. Jak tedy správně postupovat při normalizaci zvuku ve svých projektech? Pokud máte nějaké tipy nebo doporučení ohledně toho, jak s tím pracovat nebo na co si dát pozor, byl bych za ně moc vděčný.

149 slov
1.5 minut čtení
19. 3. 2020
Ondřej Kysela
Ondřej Kysela

Normalizace zvuku je vlastně proces, který zvedne nebo sníží celkovou hlasitost zvukové stopy tak, aby byla co nejblíž k maximální možné úrovni bez zkreslení. V podstatě to znamená, že se snažíš vyrovnat hlasitost různých částí stop, což může být super užitečný, když máš PCM stopy, které skáčou mezi hodně tichými a hodně hlasitými sekcemi.

Když mluvíme o výhodách, tak normalizace ti může pomoct udělat z tvého mixu vyváženější zvuk. Je to důležitý krok při masteringu, ale taky můžeš normalizovat jednotlivé stopy pro lepší poslech.

V Audacity je to celkem snadný. Stačí vybrat stopu, pak kliknout na „Efekt“ a vybrat „Normalizace“. Můžeš si nastavit parametry jako maximální úroveň (typicky -1 dB je bezpečné) nebo jestli chceš odstranit DC offset. Když si s tím moc nehraješ, tak to většinou funguje dobře i bez extra nastavení.

Co se kvality zvuku týče, normalizace by neměla poškodit kvalitu, pokud se to dělá správně. Ale pokud máš nějaké extrémně zkreslené části, tak bys měl být obezřetný. Při práci nezapomeň na zálohy originálních stop, abys mohl vždycky začít znovu pokud něco nevyjde. Takže klidně experimentuj a zjisti, co ti sedí nejlíp.

183 slov
1.8 minut čtení
8. 3. 2024
Elena Zlámalová
Elena Zlámalová

Normalizace zvuku je vlastně proces, kdy se v podstatě zvedne nebo sníží hlasitost nahrávky tak, aby se dosáhlo konzistentní úrovně. Je to užitečný nástroj, když máš PCM stopy, které jsou občas moc hlasité nebo tiché, jak jsi říkal. V podstatě vezmeš nejhlasitější část a nastavíš celou stopu tak, aby to znělo vyrovnaněji, což je super pro mastering, ale dá se to použít i na jednotlivé stopy.

V Audacity to děláš snadno: stačí otevřít stopu, označit ji a pak jít do menu Efekty a vybrat Normalizace. Tam můžeš nastavit pár parametrů, jako třeba maximální úroveň, ale pokud nejsi odborník, klidně to nech na default. Většinou to nepokazí kvalitu zvuku, ale když normalizuješ víc než jednou nebo u víc stop najednou bez rozmyslu, můžeš si to trochu zkazit.

Jde hlavně o to, být opatrný s přílišným zvedáním hlasitosti – může se ti pak ozývat šum nebo zkreslení. Takže doporučuji vždy poslouchat po normalizaci a případně doladit ručně. A taky měj na paměti, že normalizace není totéž jako komprese, kde bys mohl lépe ovládat dynamiku. Pokud chceš mít audio fakt kvalitní, můžeš zvážit i další úpravy po normalizaci.

184 slov
1.8 minut čtení
26. 2. 2020
Luboš Vojtěch
Luboš Vojtěch