Audacity.cz/Fórum/Jaký kodek je nejlepší pro streaming hudby?

Jaký kodek je nejlepší pro streaming hudby?

Není to tak dávno, co jsem začal přemýšlet o tom, jaký kodek by byl nejvhodnější pro streaming hudby. Vím, že existuje spousta možností, jako je MP3, AAC, FLAC nebo OGG a každá z nich má své pro a proti. Ale co když chci tu nejvyšší kvalitu zvuku, která si zachová detaily i při streamování? Je pro mě důležité, aby to nebylo moc náročné na šířku pásma, protože mám omezené připojení. Který kodek mi tedy doporučíte, abych získal nejlepší možný zážitek z poslechu? A jak moc se liší kvalita zvuku u jednotlivých kodeků? Je pravda, že některé z nich překonávají ostatní v závislosti na tom, co poslouchám? Zajímalo by mě také, jaké máte zkušenosti s různými streamovacími službami a jaké kodeky používají. Co kdybych chtěl streamovat ve vysokém rozlišení? Je tam nějaký specifický kodek, který bych měl preferovat? Budu rád za jakékoli tipy nebo rady od vás, kteří se v této problematice vyznáte lépe než já.

155 slov
1.6 minut čtení
6. 1. 2024
Šárka Hradilová
Šárka Hradilová

Pokud hledáš nejlepší kodek pro streaming hudby, tak hodně záleží na tom, co preferuješ. MP3 je sice starší, ale pořád populární a dá se hezky komprimovat, takže nezabere tolik místa ani šířky pásma. Ale pokud chceš lepší kvalitu, zkus AAC – většinou má lepší poměr kvality k datovému toku než MP3, takže ti to ušetří nějakou tu šířku pásma a zvuk je přitom fajn. FLAC je skvělý pro vysoké rozlišení, ale zabírá dost místa, což není ideální na streaming přes slabší internet. OGG je další možnost, má dobré výsledky, ale není tak rozšířený.

Když už mluvíme o streamingových službách, Spotify používá Ogg Vorbis, Apple Music jede na AAC a Tidal má i možnost FLAC pro audiophily. Pokud chceš fakt super kvalitu a máš dobré připojení, zaměř se na služby jako Tidal nebo Qobuz. Zkrátka pro běžné poslechy bych doporučil AAC, ale pokud jsi náročnější posluchač a nebojíš se větších souborů, jdi do FLAC. Každý kodek má svoje specifika a záleží na tom, co posloucháš a jak moc ti na kvalitě záleží.

171 slov
1.7 minut čtení
24. 12. 2024
Jiří Hruška
Jiří Hruška

Když to vezmu kolem a kolem, pro streaming hudby je asi nejlepší zlatá střední cesta mezi kvalitou a náročností na šířku pásma. Osobně bych doporučil používat AAC, má lepší kvalitu zvuku než MP3 při stejném bitrate, což je fajn, když máš omezené připojení. FLAC je super pro vyšší kvalitu, ale zabere to víc místa a není to ideální pro streamování při slabším netu. OGG taky není špatný, ale moc ho nevidím v běžných službách. Pokud chceš něco ve vysokém rozlišení, tak koukni po službách jako Tidal nebo Qobuz, tam používají kodeky jako MQA nebo FLAC s vysokým rozlišením. Záleží i na tom, co posloucháš - třeba klasika chce jinou péči než rock. Takže jestli ti jde o kvalitu a jsi ochoten trochu přetrpět s netem, tak jdi do toho AAC nebo FLAC. Ale jestli fakt chceš ten top zážitek bez ohledu na šířku pásma, tak Tidal s MQA je bomba.

150 slov
1.5 minut čtení
9. 12. 2024
Štěpán Rozsypal
Štěpán Rozsypal