Audacity.cz/Fórum/Jaké formáty použít při exportu, aby byl zvuk kvalitní?

Jaké formáty použít při exportu, aby byl zvuk kvalitní?

Když pracuju s Audacity, často se dostanu do situace, kdy potřebuji exportovat zvuk a přemýšlím, jaký formát zvolit, abych zachoval co nejlepší kvalitu. Je toho tolik na výběr! Mám volit WAV, MP3, nebo snad FLAC? A co vlastně znamenají ty různé bitrate a vzorkovací frekvence? Zjistil jsem, že některé formáty komprimují zvuk, což může vést k jeho degradaci. Například, když exportuju jako MP3, tak čím nižší bitrate zvolím, tím hůř to podle mě zní. Ale zase říkají, že MP3 je skvělé pro sdílení kvůli menší velikosti souboru. Takže co s tím? Jaké formáty bych měl zvolit pro různé účely? Pokud chci udělat nějaké CD nebo prostě chci mít zvuk ve vysoké kvalitě pro poslech doma, je WAV tou správnou cestou? Nebo by byla lepší volba FLAC, protože říkají, že je bezztrátový a zachovává víc detailů? Jak to vlastně funguje? Jak se to liší od dalších formátů jako AIFF? Také jsem slyšel o OGG a nevím, jestli to stojí za to vyzkoušet. Všichni říkají něco jiného a já jsem z toho zmatený. Mohli byste mi prosím osvětlit, jaké formáty jsou nejlepší pro export zvuku v Audacity, abych měl jistotu, že můj výstup bude kvalitní? Děkuju moc!

195 slov
2 minut čtení
22. 9. 2023
Eva Rybářová
Eva Rybářová

Když exportuješ zvuk v Audacity, tak to chceš mít kvalitní, že jo? Takže pokud jde o formáty, WAV je fakt super pro kvalitu, protože je to bezztrátový formát. Dobrý pro CD a domácí poslech. FLAC je taky skvělý, protože je bezztrátový a vezme míň místa než WAV, takže doporučuju na archivaci. MP3 je fajn pro sdílení, ale jak říkáš, čím nižší bitrate, tím horší kvalita – tak 192 kbps nebo víc, pokud chceš nějakou rozumnou kvalitu. OGG je taky možnost, má lepší kompresi než MP3, ale ne každý přehrávač ho podporuje. AIFF je něco jako WAV, ale víc používaný na Apple produktech. Takže když chceš kvalitu, jdi do WAV nebo FLAC. Pokud ti jde o velikost souboru a sdílení, tak MP3 s vyšším bitrate bude ok.

126 slov
1.3 minut čtení
21. 8. 2024
Andrea Ondrová
Andrea Ondrová

Když jde o export zvuku v Audacity, tak záleží na tom, co s tím chceš dělat. Pokud chceš maximální kvalitu a nemáš problém s velikostí souboru, určitě zvol WAV. Je to bezztrátový formát, takže ti zachová všechny detaily. Na druhou stranu, pokud potřebuješ menší soubory pro sdílení nebo poslech na mobilu, tak MP3 je fajn volba, ale dej pozor na bitrate – ideálně aspoň 192 kbps nebo víc, aby to nebylo moc zkreslené. FLAC je super, protože je taky bezztrátový, ale zabere víc místa než MP3 a můžeš ho použít pro archívování kvalitní hudby. AIFF je podobný jako WAV, ale víc rozšířený na Apple produktech. OGG je alternativní formát, v některých případech může znít líp než MP3 při stejné velikosti souboru. Takže pokud chceš dobrý zvuk pro doma a CD, jdi do WAV nebo FLAC. Pro online sdílení klidně MP3 s dobrým bitrate. Drž se toho a neměl bys mít problém.

151 slov
1.5 minut čtení
5. 12. 2023
Soňa Matoušková
Soňa Matoušková