Audacity.cz/Fórum/Co udělat, aby se nezhoršila kvalita zvuku při exportu z Audacity?

Co udělat, aby se nezhoršila kvalita zvuku při exportu z Audacity?

Zdravím, mám takový problém s Audacity, a doufám, že mi někdo poradí. Pracuji na svém projektu už nějakou dobu a zvukové stopy, které jsem vytvořil, zní fakt skvěle. Ale jakmile je chci exportovat, zdá se, že se kvalita zvuku nějak zhorší. Nechápu, co dělám špatně. Používám různé formáty pro export, ale pořád mám pocit, že to není ono. Zkoušel jsem MP3 i WAV, ale nevím, jestli je tam něco, co bych měl nastavit jinak. Také mě zajímá, jaké bitrate by mělo být ideální pro dobrý zvuk? Slyšel jsem o nějakých nastaveních sample rate a bit depth, ale nejsem si jistý, jestli to má vliv na konečnou kvalitu. Mohl by mi někdo říct, co všechno bych měl zkontrolovat nebo upravit předtím než svůj projekt exportuji? Třeba jestli existují nějaké tipy na nastavení nebo něco podobného? Budu rád za jakoukoli radu!

139 slov
1.4 minut čtení
7. 5. 2024
Robert Coufal
Robert Coufal

Jasně, tohle může být frustrující. Když exportuješ z Audacity, tak zkus pár věcí. První věc, co ověř, je sample rate – měl bys mít nastaveno na 44100 Hz nebo víc. Co se týče bit depth, tak 16-bit je standard, ale kdybys mohl udělat 24-bit, tak to by mělo být lepší pro kvalitu.

Když exportuješ jako MP3, tak si dej pozor na bitrate – nejmín 192 kbps, ale klidně jdi i na 320 kbps pro maximální kvalitu. U WAV formátu tam zas nemáš kompresi, takže ten by měl být v pohodě. Taky se ujisti, že ty efekty a úpravy, co děláš, nezpůsobují clipping nebo jiný problémy – to by ti pak zvuk taky zhoršilo.

Další tip – zkontroluj nastavení exportu a ujisti se, že nezaměňuješ projekční nastavení s exportem. Někdy můžeš mít něco jinýho nastavenýho pro to, co slyšíš při úpravě a co se vlastně exportuje. Snad to trochu pomůže! Neváhej se zeptat na konkrétní věci, jestli něco není jasný.

159 slov
1.6 minut čtení
5. 3. 2024
Josef Stehlík
Josef Stehlík

No, tak to je klasika. Když exportuješ z Audacity, je dobrý si dát pozor na pár věcí. Hlavně se koukni na nastavení sample rate a bit depth. Ideálně bys měl mít 44100 Hz pro sample rate, což je standard pro CD kvalitu. Co se týče bit depth, 16-bit by měl stačit pro většinu situací. Jestli chceš vyšší kvalitu, můžeš zkusit 24-bit, ale pak to zabere víc místa.

Když exportuješ do MP3, tak nezapomeň na bitrate. Pro slušnou kvalitu bych doporučil minimálně 192 kbps, ale klidně můžeš jít i na 320 kbps pro nejlepší zvuk. U WAV formátu si dej pozor, aby ses nenechal nachytat kompresí – ten by měl být bez ztrát a ideálně ve výše zmíněném nastavení.

A ještě jedna věc – ujisti se, že máš nastavenou kvalitu projektových stopek na maximum před exportem. To ti taky může pomoct s udržením zvukové kvality. Takže zkontroluj tyhle věci a mělo by to být lepší.

152 slov
1.5 minut čtení
11. 2. 2023
Eliška Holubová
Eliška Holubová