Audacity.cz/Fórum/Jak zmáčknout velikost zvukového souboru v Audacity?

Jak zmáčknout velikost zvukového souboru v Audacity?

Nedávno jsem se pustil do úprav zvukových nahrávek v Audacity a narazil jsem na problém, který mě docela trápí. Mám několik delších audio souborů, které potřebuju zmenšit, aby byly snáze přenositelné a nezabíraly tolik místa na disku. Zkoušel jsem různé metody, ale stále si nejsem jistý, jak správně zkomprimovat velikost zvukového souboru bez ztráty kvality. Vím, že Audacity umožňuje ukládat soubory do různých formátů a to by mohlo ovlivnit jejich velikost. Ale jaké nastavení bych měl použít? Měl bych zvolit nižší bitovou rychlost nebo nějaké jiné parametry? A co se týče exportu – je lepší použít MP3, WAV nebo jiný formát, aby to bylo co nejmenší? Rád bych věděl i o nějakých dalších technikách, které by mohly pomoci s kompresí zvuku. Opravdu si myslím, že by mi vaše rady mohly hodně pomoci. Takže pokud má někdo zkušenosti s tímto problémem a mohl by mi poradit, jak efektivně zmáčknout velikost zvukového souboru v Audacity, byl bych moc vděčný. Děkuju moc předem za jakoukoliv pomoc!

163 slov
1.6 minut čtení
15. 9. 2023
Adéla Šilhavá
Adéla Šilhavá

Když chceš zmenšit velikost zvukového souboru v Audacity, tak máme několik možností. Nejprve se podívej na formát, do kterého to exportuješ. MP3 je rozhodně lepší volba pro menší soubory než WAV, protože WAV je bezkompresní a zabírá víc místa. U MP3 můžeš nastavit bitrate – ideálně zkus 128 kbps nebo 192 kbps. To by mělo být dostatečně kvalitní pro většinu věcí, ale ušetří ti to hodně místa.

Pak si dej pozor i na délku nahrávky – pokud máš něco, co můžeš zkrátit nebo vystřihnout nepotřebné části, udělej to. Další tip by mohl být, zkontrolovat vzorkovací frekvenci – většinou stačí 44,1 kHz pro běžný poslech.

A nezapomeň, že můžeš taky použít efekt "Normalizace" nebo "Komprese", což může pomoct optimalizovat zvuk a ušetřit místo. V Audacity je toho spousta, tak zkoušej a uvidíš, co ti vyhovuje.

134 slov
1.3 minut čtení
17. 7. 2024
Ivana Beranová
Ivana Beranová

Jasně, jak na to. Takže v Audacity můžeš zmenšit velikost souboru hlavně výběrem správného formátu a nastavení bitové rychlosti. Pokud chceš menší soubory, MP3 je určitě lepší volba než WAV, protože MP3 kompresuje zvuk víc. Když exportuješ, zvol si nižší bit rate – třeba 128 kbps nebo 192 kbps, to by mělo stačit na slušnou kvalitu bez zbytečné velké velikosti.

Pokud jde o další tipy, tak se neboj odstranit nepotřebné části nahrávky, to může taky dost ušetřit místo. A jestli chceš ještě víc ušetřit, můžeš zkusit normalizovat nebo upravit úroveň hlasitosti, aby nebyl zvuk příliš dynamický; to občas taky pomůže.

Takže shrnuto: exportuj do MP3, zvol nižší bit rate a vyčisti nahrávku. Snad ti to pomůže!

116 slov
1.2 minut čtení
15. 8. 2023
Kamila Šilhavá
Kamila Šilhavá