Audacity.cz/Fórum/Jaký typ reverb efektu bych měl zvolit pro vokály?

Jaký typ reverb efektu bych měl zvolit pro vokály?

Při práci na svých nahrávkách se často dostávám k tomu, že chci, aby vokály zněly co nejlépe a nejprofesionálněji. Občas se mi ale stává, že nevím, jaký typ reverb efektu použít, aby to neznělo moc uměle nebo naopak příliš slabě. Vím, že existuje několik různých typů reverbu jako je hall, plate nebo room, ale nejsem si jistý, který z nich by byl ideální pro vokály. Také jsem slyšel něco o tom, že délka reverbu a jeho nastavení mohou mít velký vliv na to, jak vokály zapadnou do mixu. Mám raději zkombinovat víc typů reverbu nebo se držet jen jednoho? Jaké nastavení byste doporučili pro čisté a jasné hlasy versus pro více dramatické výkony? A co třeba použití predelay? Mám pocit, že se v tom začínám ztrácet. Jaké jsou vaše zkušenosti s použitím různých reverb efektů na vokály a co byste poradili někomu, kdo chce dosáhnout co nejlepšího zvuku? Jaké pluginy byste doporučili, pokud pracuji v Audacity? Rád bych slyšel vaše názory a tipy!

163 slov
1.6 minut čtení
20. 4. 2023
František Bárta
František Bárta

Když to shrnu, pro vokály bych doporučil spíš hall reverb, ten dodá příjemný prostor a hloubku. Ale pozor, moc dlouhý decay to může všechno rozmazat. Plate reverb je taky fajn, zní hodně elegantně, ale občas může znít trochu studeně. Room reverb je super pro víc intimitu – když chceš, aby vokály zněly víc na místě a ne jako v katedrále.

Zkoušel bych kombinovat různé typy, ale opatrně, ať to nepřeženeš. Pro čistý hlas dej kratší decay a trošku nižší hladinu, na dramatické výkony pak víc prostoru a délky. Predelay je must-have – pomůže oddělit vokál od reverbu, takže nezmizí v tom zvuku.

Co se pluginů týče v Audacity, zkus třeba Classic Reverb nebo Ambience – oba jsou solidní a dají se hezky nastavit. Drž se jednoduše a poslouchej, co funguje! Zkoušení je klíč!

132 slov
1.3 minut čtení
19. 9. 2023
Milan Zlámal
Milan Zlámal

Když se bavíme o reverb efektu pro vokály, tak je dobrý začít s něčím jako plate reverb. Ten dá vokálům hezkou barvu a přidá prostor, ale nezní to moc uměle. Hall může být super na velké výkony, ale může snadno zakrýt detaily, takže je to spíš na pomalejší nebo emotivnější skladby. Room reverb je fajn, pokud chceš, aby vokály zněly víc přirozeně a blíž k posluchači.

Co se týče nastavení, tak doporučuji krátký decay pro jasné hlasy a delší pro dramatické výkony. Predelay je taky důležitý – malý predelay ti pomůže oddělit hlas od reverbu a tím zvuk víc vyčistí. Zkus třeba kombinaci dvou typů reverbu – jeden lehčí a druhý víc do hloubky.

Pokud jde o pluginy v Audacity, tak doporučuji zkusit Classic Reverb nebo nějaké zdarma pluginy jako TAL-Reverb-4, ten je jednoduchý a funguje dobře. Drž se základních věcí a experimentuj, až najdeš ten správnej zvuk!

147 slov
1.5 minut čtení
15. 1. 2024
Eduard Pernica
Eduard Pernica