Audacity.cz/Fórum/Jak mohu použít delay efekt k vylepšení svých skladeb?

Jak mohu použít delay efekt k vylepšení svých skladeb?

Zdravím všechny, mám takový dotaz ohledně delay efektu a jeho využití při výrobě hudby. Vím, že delay může dodat mým skladbám zajímavý prostor a hloubku, ale nejsem si úplně jistý, jak ho správně implementovat. Zkoušel jsem přidat delay na vokály, ale nějak mi to nepřijde úplně ono. Možná to není správné nastavení, nebo to dělám špatně? Rozhodně bych chtěl slyšet, jaké máte zkušenosti s použitím delay efektu v různých instrumentacích. Jaký typ delay bych měl použít pro různé nástroje? Co třeba tempo a časování – jak to sladit s ostatními stopami? Zajímá mě i to, jestli byste doporučili nějaké konkrétní pluginy nebo nastavení, které se osvědčilo při práci v Audacity nebo jiných DAW. Měl bych experimentovat s různými opakováními a zpožděními, nebo je lepší držet se jednoduchého nastavení? Chtěl bych, aby moje hudba zněla profesionálněji, takže každá rada bude užitečná. Díky moc za odpovědi!

144 slov
1.4 minut čtení
27. 3. 2024
David Hájek
David Hájek

Delay je super efekt, ale chce to trochu praxe. Zkus se zaměřit na to, jaký typ delay používáš. Například pro vokály se hodí spíš kratší delay s menším feedbackem, aby to neznělo moc chaoticky. Na kytary a klávesy můžeš zkusit delší delay, třeba i s ping-pong efektem, což dodá prostoru. Tempo je klíčový, snaž se sladit opakování s rytmem skladeb – využij tempo projektu pro nastavení času zpoždění. Co se pluginů týče, zkuste něco jako Valhalla Delay nebo EchoBoy, jsou dost populární a mají fajn přednastavení. Experimentuj s různými nastaveními, ale neboj se ani jednoduchého přístupu – někdy méně je víc. Nezapomeň na automaci, můžeš tím krásně oživit pasáže. Drž se toho a uvidíš, jak to tvé skladby posune na jinou úroveň.

122 slov
1.2 minut čtení
7. 1. 2024
Miroslav Švec
Miroslav Švec

Delay efekt je super věc, když se to umí. Zkus si hrát s různými časy zpoždění – třeba na vokály by ti mohlo sednout něco kolem 1/4 nebo 1/8 noty, ale záleží na tempu skladby. Taky se hodně vyplatí hrát si s feedbackem, aby to nebylo přehlcený. Co se týče typů delaye, zkuste ping-pong delay pro víc prostoru nebo tape delay pro teplejší zvuk.

Nastavení mixu je důležitý – mluvím o reverb a EQ, abys delay nezabíral moc místa v mixu. Zní to blbě, když je to moc dominantní. Pokud máš Audacity, myslím, že tam najdeš dost jednoduchý efekty, ale i tak můžeš zkusit pluginy jako Valhalla Delay nebo EchoBoy, pokud máš nějaké komerční verze DAW.

Experimentovat s opakováními je dobrý nápad, ale začni zlehka – pak přidávej víc opakování a zpoždění podle toho, co ti sedne. Třeba si dej pozor na fázování – to někdy může udělat velký rozdíl. Hodně štěstí!

151 slov
1.5 minut čtení
4. 5. 2024
Bedřich Vyskočil
Bedřich Vyskočil