Audacity.cz/Fórum/Jak nastavit ekvalizér pro hlasové nahrávky?

Jak nastavit ekvalizér pro hlasové nahrávky?

Zdravím všechny audio nadšence! Potřeboval bych poradit ohledně ekvalizéru v Audacity, konkrétně jak ho správně nastavit pro hlasové nahrávky. Mám na mysli, že občas mám pocit, že moje nahrávky zní trochu plochě a chybí jim ten správný šmrnc. Zkoušel jsem už pár věcí, ale pořád se mi nedaří dosáhnout toho zvuku, který bych chtěl mít. Chtěl bych, aby můj hlas zněl jasně, ale zároveň příjemně, bez nějakých ostrých frekvencí, co by mohly působit nepříjemně. Jaké frekvence bych měl zvýraznit a které naopak potlačit? Měli byste nějaké tipy na specifické nastavení pro různé typy hlasu? A co takhle použití přednastavených profilů – má to smysl, nebo je lepší si vše nastavit sám podle ucha? Rád bych slyšel vaše názory a zkušenosti s ekvalizací v Audacity. Vím, že každý má jiný styl, ale jaké jsou vaše osvědčené metody pro zpracování hlasu? Děkuju za jakékoliv rady!

143 slov
1.4 minut čtení
2. 2. 2025
Marcela Šimůnková
Marcela Šimůnková

Ekvalizér pro hlasové nahrávky je fakt důležitý, aby tvůj hlas zněl lépe. Zkus zvýraznit frekvence kolem 3 kHz – to dává hlasu jasnost a srozumitelnost. Dále můžeš přidat nějaké basy kolem 100-200 Hz, aby to nebylo tak ploché, ale pozor na přehnané basy, jinak to může znít jako v jeskyni. Naopak zkus potlačit frekvence kolem 300-500 Hz, ty můžou způsobit, že bude tvůj hlas znít jako "houbový".

Co se týče toho používání přednastavených profilů, já bych řekl, že to může být dobrý start, ale nakonec je lepší si to doladit podle vlastního ucha. Každý má trochu jiný hlas, takže co sedí jednomu, nemusí fungovat u druhého. V Audacity je fajn si hrát s tím ekvalizérem a najít zvuk, co ti vyhovuje. Hlavně nespěchej a experimentuj!

125 slov
1.3 minut čtení
10. 12. 2024
Zuzana Ševčíková
Zuzana Ševčíková

Takže, pokud chceš, aby tvůj hlas zněl lépe, tady je pár tipů pro ekvalizér v Audacity. Zkus zvýšit frekvence kolem 3 kHz až 6 kHz – to ti pomůže s jasností a srozumitelností. Někdy je fajn mírně potlačit basy kolem 100-200 Hz, aby to neznělo moc "bahnité". Taky můžeš zkusit přidat trochu 10-12 kHz pro vzdušnost, ale opatrně, ať to nezní jako kazeta. Co se týče přednastavení, některá jsou dobrá, ale stejně si to chceš doladit podle svýho ucha. Každej hlas je jinej, tak si s tím pohrát a najít co nejvíc vyhovuje tobě. Nezapomeň na kompresi taky, to ti pomůže udržet hlas v jedné hladině. Drž se toho a uvidíš, že to bude lepší!

115 slov
1.2 minut čtení
2. 1. 2025
Markéta Kopalová
Markéta Kopalová