Audacity.cz/Fórum/Jak odstranit rušivé zvukové efekty z nahrávky?

Jak odstranit rušivé zvukové efekty z nahrávky?

Přemýšlím, co dělat, když mám v nahrávce spoustu zvukových efektů, které se mi neustále mísí s hlavním hlasem. Nahrával jsem podcast a zdá se mi, že například když používám určité efekty na pozadí, tak to vlastně celý dojem z nahrávky kazí. I když se snažím vyvážit hlasitosti, tak to stejně nevypadá dobře. Dělám to špatně nebo je nějaký trik, jak ty efekty lépe zkombinovat s mým hlasem? Zkoušel jsem různé nastavení v Audacity, ale stále to není ono. Co třeba použít nějaké filtry nebo kompresory? Mělo by se to upravovat už při nahrávání, nebo je lepší tyto věci řešit až v postprodukci? Mám pocit, že se mi nahrávka ztrácí v těch efektech a divné zvuky mě pořád ruší. Je někdo, kdo má podobnou zkušenost a ví, jak se s tím vypořádat? Jaké jsou vaše tipy na úpravu zvuku tak, aby byl hlavní hlas slyšet jasně a efekty mu nerušily jeho projev? Budu rád za jakékoli rady nebo doporučení na techniky, které vám fungovaly.

163 slov
1.6 minut čtení
17. 1. 2024
Božena Kovaříková
Božena Kovaříková

Zkus se zaměřit na pár věcí. Hlavně si při nahrávání dej pozor na to, jak silný je ten efekt na pozadí. Mělo by to být tak, aby nebyl moc rušivý, ale přitom stále slyšitelný. Někdy je lepší mít efekt tišší než hlas. Pokud už máš nahrávku hotovou, můžeš použít EQ v Audacity, abys vyřadil frekvence, které ruší tvůj hlas. Zkus zvýraznit frekvence, kde je tvůj hlas nejsilnější (obvykle 1-4 kHz) a potlačit ty, které dělají neplechu. Kompresor ti může pomoct vyrovnat hlasitosti a udělat ten zvuk soudržnější. Ale hlavně – zkus si hrát s různými efekty a jak je mixuješ. Možná najdeš nějakou kombinaci, co bude líp fungovat. A jo, nahrávat s ohledem na efekty je vždycky lepší než to pak řešit postprodukčně.

123 slov
1.2 minut čtení
25. 8. 2024
Vlastimil Rada
Vlastimil Rada

Zní to, že máš problém s mixováním zvuků. Když nahráváš, zkus snížit hlasitost efektů a zvýšit úroveň hlasu, aby byl víc dominantní. Můžeš zkusit i EQ, abys vytáhl frekvence hlasu a potlačil ty, co dělají chaos. Třeba pod 100 Hz snížit basy, to může pomoct, aby to nebylo tak "zabalené". Kompresor taky může udělat zázraky – vyrovná úroveň hlasu a tím se lépe prosadí přes ty efekty. A jo, pohrát si s reverbem a delayem můžeš taky – méně je někdy víc. Nahrávání s menším množstvím efektů je lepší, ale postprodukce ti dá víc svobody to doladit. Zkus nahrát pár verzí a porovnat, co sedí nejlíp. Držím palce!

108 slov
1.1 minut čtení
4. 1. 2025
Kristýna Zichová
Kristýna Zichová