Audacity.cz/Fórum/Jak odstranit šumy z hlasových stop pro lepší poslech?

Jak odstranit šumy z hlasových stop pro lepší poslech?

Když nahrávám hlasové stopy, často se mi stává, že se do záznamu dostanou různé šumy, které pak ruší poslech. Nezáleží na tom, jak moc se snažím, prostě to tam je. Mám mikrofon, který by měl být kvalitní, ale třeba i šum od ventilátoru nebo jiných zařízení se mi tam prostě dostane. Zkoušel jsem už pár věcí, třeba nastavit úroveň zisku, ale pořád to není ono. Rád bych věděl, jestli existují nějaké osvědčené metody nebo tipy, jak tyto šumy odstranit po nahrávání v programech jako Audacity. Vím, že tam jsou různé efekty a filtry, ale nejsem si jistý, jak je správně použít, abych neodstranil i část hlasu nebo ho nezkreslil. Může mi někdo poradit konkrétní postup? Jaké nastavení je nejlepší pro odstranění šumu? A co třeba pluginy nebo nějaké další programy? Opravdu bych rád dosáhl čistějšího zvuku bez toho otravného šumu na pozadí. Děkuju moc za všechna doporučení!

147 slov
1.5 minut čtení
25. 6. 2023
Marek Soukup
Marek Soukup

Nejlepší je začít s nahráváním na klidném místě, ale když už máš šum, tak v Audacity zkus použít funkci "Noise Reduction". Nejprve si vyber vzorek šumu – prostě úsek, kde nemluvíš, ale je tam ten ruch. Pak jdi do "Effect" a najdi "Noise Reduction". Tam klikni na "Get Noise Profile". Potom označ celou stopu, znova otevři "Noise Reduction" a nastav si sílu odstranění šumu. Zkus třeba 12-20 dB, ale pozor, ať neodstraníš i část hlasu. Můžeš si pohrát i s frekvencemi v "Equalization", aby jsi vytáhnul víc čistého zvuku. Pokud to nebude stačit, zkus nějaký plugin jako iZotope RX nebo Waves NS1, ty jsou fakt dobré, ale většinou jsou placené. Hlavně to chce trpělivost a zkoušení různých nastavení.

118 slov
1.2 minut čtení
31. 1. 2025
Tomáš Roubal
Tomáš Roubal

Zkus to takhle: nahrávku otevři v Audacity a pak si najdi část, kde je slyšet jen šum. Označ to, jdi na Efekty a vyber "Odstranit šum". Pak klikni na "Získat profil šumu". Potom označ celou nahrávku a zase jdi na Efekty, vyber "Odstranit šum" znovu a nastav si úroveň redukce šumu podle potřeby. Taky si dej pozor na frekvence, aby ses nedostal do situace, kdy ti to zkreslí hlas. Kdyby to pořád nebylo ono, můžeš zkusit další filtry jako "Komprese" nebo "Normalizaci", co by měly pomoct s celkovým zvukem. Pokud máš možnost, mrkni i na nějaké externí pluginy jako Izotope RX nebo Waves NS1, ty umí hodně dobrej job s šumem. Hlavně experimentuj a ukládej si různé verze, ať se můžeš vrátit k tomu, co se ti nejvíc líbilo.

129 slov
1.3 minut čtení
5. 1. 2024
Robert Blažek
Robert Blažek