Audacity.cz/Fórum/Co použít pro zpevnění vokálních stop v Audacity?

Co použít pro zpevnění vokálních stop v Audacity?

Když se snažím zpracovat své vokální stopy v Audacity, občas mám pocit, že by to chtělo nějaké zpevnění, aby to lépe sedělo do mixu. Zajímalo by mě, co byste doporučili použít na zpevnění vokálů? Mám na mysli nějaké efekty nebo pluginy, které by mohly pomoci s tím, aby vokály zněly plnější a výraznější. Uvažuju o kompresi nebo EQ, ale nejsem si jistý, jak to udělat správně. Jaké nastavení používáte, když chcete zvýraznit hlas? A co třeba reverb nebo delay? Kdy a jak to použít, aby to nezaplnilo prostor a zároveň přidalo na hloubce? Vím, že každý má svůj vlastní styl a přístup k mixování, ale rád bych slyšel nějaké tipy a triky od vás. Třeba znáte i nějaké free pluginy, které by mohly posílit moje vokální stopy? Díky za pomoc!

130 slov
1.3 minut čtení
6. 8. 2024
Milena Prokopová
Milena Prokopová

Pokud chceš zpevnit vokály, komprese je určitě dobrý začátek. Zkus nastavit poměr kolem 3:1 nebo 4:1 a hraj si s prahovou hodnotou, aby ses ujistil, že necílíš na všechno. Pak je dobrý použít EQ – zvýrazni frekvence kolem 3-6 kHz, to dodá jasnost. Vokálům můžeš taky ubrat něco nízkých frekvencí kolem 200 Hz, aby se nesplývaly s basou.

Co se týče reverbu, dej ho jen trochu, třeba 10-15 % mixu, jinak to bude znít moc rozmazaně. Delay můžeš použít na zdůraznění určitých částí – nastav krátký čas a nižší zpětnou vazbu.

Jako free pluginy bych doporučil TDR Nova na EQ a ReaComp od Cockos na kompresi. Oba jsou super a dají se pěkně nastavit. Experimentuj a najdi svůj zvuk!

119 slov
1.2 minut čtení
30. 1. 2025
Vlastimil Procházka
Vlastimil Procházka

Když chceš zpevnit vokály v Audacity, tak komprese je určitě dobrý začátek. Zkus použít kompresor, aby ses zbavil extrémních dynamických rozdílů. Nastav poměr kolem 3:1 nebo 4:1 a threshold na úroveň, kde ti začne kickovat dolní část hlasu. Pak se to dá ještě více zlepšit EQ – vyčisti kolem 200-300 Hz, jestli je tam moc mudru a přidej trošku na vyšších frekvencích, třeba 5-8 kHz, aby to znělo jasněji.

Reverb a delay? Tady je to spíš o tom, jak moc to chceš „zabalit“. Trochu reverb může přidat hloubku, ale dej pozor, abys to s tím nepřehnal. Zkus použít malé množství s kratšími časy – budeš mít pocit prostoru, ale nevytlačí ti to vokál z mixu. Delay může být fajn na opakování slov nebo frází, ale taky opatrně – max pár setin sekundy na slap delay.

Ohledně free pluginů, zkuste třeba TDR Nova pro EQ nebo ReaComp od Reaperu pro kompresi – skvělý a zdarma. Také je dobré si pohrát s různými presetama a uvidíš, co ti sedí nejvíc. Takže hodně štěstí s mixováním!

172 slov
1.7 minut čtení
17. 6. 2024
Richard Štěpán
Richard Štěpán