Audacity.cz/Fórum/Proč se zvuk změní, když posunu mikrofon blíž nebo dál?

Proč se zvuk změní, když posunu mikrofon blíž nebo dál?

Zdravím všechny, mám takový dotaz ohledně zvuku a mikrofonů. Když nahrávám něco v Audacity, často si všímám, že jakmile posunu mikrofon blíž k mému hlasu, zvuk se zdá být mnohem silnější a jasnější. Na druhou stranu, když ho dám dál, najednou mám pocit, že zvuk je slabší a ztrácí na kvalitě. Zajímá mě, co přesně se děje, když měním vzdálenost mikrofonu od zdroje zvuku. Jak to ovlivňuje frekvence a celkovou kvalitu nahrávky? Je to jen o hlasitosti, nebo hrají roli i nějaké další faktory? Dává smysl mít mikrofon blíž při nahrávání hudby nebo třeba mluveného slova? Rád bych pochopil fyziku za tímto jevem a jak to může ovlivnit moji práci s audiem. Děkuju za odpovědi!

115 slov
1.2 minut čtení
12. 12. 2022
Karel Soukup
Karel Soukup

Když posuneš mikrofon blíž k sobě, zvuk je intenzivnější, protože mikrofon zachytí víc akustické energie. To dělá tvůj hlas silnější a jasnější, protože se zvyšuje úroveň signálu. Když ho dáš dál, tak se zvuk rozptýlí a ztrácí na síle, proto slyšíš slabší nahrávku.

Dál taky hraje roli prostor kolem tebe. Když je mikrofon blízko, víc se zaměřuje na tvůj hlas a méně na okolní šum. Taky se může měnit frekvenční vyvážení – blízko můžeš mít víc basů (proximity effect), což může být fajn pro některé styly, ale ne pro všechny.

Takže jo, mít mikrofon blíž je často lepší pro nahrávání jak mluvenýho slova, tak hudby. Zjednodušeně řečeno, blíž = lepší kvalita zvuku a víc detailů.

113 slov
1.1 minut čtení
24. 7. 2022
David Zeman
David Zeman

Když posuneš mikrofon blíž k mluvenému slovu nebo hudbě, zachytí víc detailů a zvuk je silnější, protože blíž je víc energie ze zdroje. Vzdálenost ovlivňuje i frekvence – blízko můžeš slyšet jasněji výšky a důraz na basy, zatímco dál se zvuk rozptýlí a ztratí na kvalitě. To je taky důvod, proč se ti může zdát, že zvuk je mdlý nebo plechový, když je mikrofon daleko. Dál to taky ovlivňuje okolní hluk, takže když je mikrofon blízko, víc se soustředí na to, co chceš nahrát a míň na okolí. Takže jo, mít mikrofon blíž má smysl, zvlášť při nahrávání hlasu nebo instrumentů – lepší detail a čistota zvuku. Při nahrávání je dobrý experimentovat s pozicemi mikrofonu, abys našel nejlepší zvuk.

119 slov
1.2 minut čtení
13. 8. 2022
Daniela Kočová
Daniela Kočová