Audacity.cz/Fórum/Jak správně vrstvit vokály v Audacity, aby to znělo profesionálně?

Jak správně vrstvit vokály v Audacity, aby to znělo profesionálně?

Potřeboval bych radu ohledně toho, jak správně vrstvit vokály v Audacity. Mám pár tracků, které chci smíchat dohromady, ale nějak mi to nevychází. Když nahrávám více vokálů, tak to zní buď moc chaoticky, nebo naopak příliš ploše. Zkoušel jsem různé efekty, ale pořád se mi nedaří dosáhnout toho profesionálního zvuku. Jaké techniky byste doporučili používat při vrstvení? Mám experimentovat s panoramováním, nebo je lepší držet vokály na středu? A co EQ? Jak nastavit frekvence, aby se jednotlivé hlasy nepervaly? Rád bych věděl, jestli existují nějaké specifické tipy na umístění nebo efekty, které používáte pro harmonizaci a aby to celé dobře sedělo dohromady. Vím, že i detaily jako reverb nebo delay mohou hrát velkou roli, takže pokud máte nějaké osvědčené metody na to, jak dosáhnout plného zvuku s více hlasy, budu moc rád za vaše rady! Děkuju všem!

137 slov
1.4 minut čtení
14. 5. 2023
Martin Jirásek
Martin Jirásek

Když chceš vrstvit vokály a dosáhnout profesionálního zvuku, tak tady je pár tipů. Začni s panoramováním – není potřeba všechny hlasy dávat na střed. Zkus jeden vokál posunout víc vlevo, druhý vpravo, ať to zní plněji. EQ je fakt klíčový, zaměř se na 200-300 Hz, kde se často mísí basy a nižší vokály. Můžeš ubrat trochu v těchto frekvencích, aby se hlasy nepervaly. Důležité je taky nezapomínat na high-pass filtr pro odstranění nežádoucích nízkých frekvencí.

K efektům – reverb je super pro dodání prostoru, ale dej pozor, abys to nepřehnal, jinak to může znít rozmazaně. Delay může pomoct s hloubkou, zkus ho použít na některé výškové vokály, aby to vyplnilo zvuk. A harmonizace? Můžeš zkusit nahrát několik verzí stejného vokálu s malými variacemi v intonaci nebo dynamice.

Jde to i experimentálně, neboj se mixovat tyto techniky. Hlavně poslouchej, co ti sedí! Good luck!

143 slov
1.4 minut čtení
8. 3. 2023
Blanka Šimková
Blanka Šimková

Jasně, vrstvení vokálů v Audacity může být trochu tricky. Když nahráváš víc vokálů, tak je fajn je panoramovat, třeba jeden trošku vlevo, druhej vpravo, to dodá prostoru. Hlavně to neudělej všechno na středu, jinak ti to bude znít plochě. Co se týče EQ, tak zkus snížit některý frekvence na jednotlivých stopách, abys zamezil tomu, že se hlasy „perou“. Například, jestli máš basový vokál, tak mu dej víc prostoru v nízkých frekvencích a ty vyšší u ostatních hlásků sniž. Reverb a delay jsou super na dotvoření atmosféry, ale opatrně s tím – moc efektů a hned je to bláto. Zkus experimentovat se settingy a najdi si ten správný mix. Jo a nezapomeň na kompresi – pomože to sjednotit dynamiku. To by mohlo pomoct. Držím palce!

124 slov
1.2 minut čtení
27. 8. 2023
Blanka Suchá
Blanka Suchá