Audacity.cz/Fórum/Proč mi Audacity při nahrávání laguje?

Proč mi Audacity při nahrávání laguje?

Mám problém s Audacity a fakt mě to štve. Při nahrávání zvuku mi to laguje, jako kdybych se snažil natáčet něco na starém počítači. Nahrávám v podstatě jenom vokály, ale když začnu mluvit nebo zpívat, tak se to seká a já vůbec nevím, co s tím. Zkoušel jsem to na různých formátech, ale pořád se to děje. Používám mikrofon, který by měl být v pohodě, není to žádná levná hračka, ale i tak mám pocit, že něco není v pořádku. Taky jsem si říkal, jestli nemám nějaký blbý nastavení v Audacity. Mám nastavený buffer size na maximum, ale stejně to nedává smysl. Někdo mi říkal, že by mohly být problémy s ovladači zvukovky, tak jsem je přeinstaloval a nic. Ještě jsem zkusil vypnout všechny ostatní aplikace, co běžely na pozadí, třeba nějaké programy na streamování a podobně. Pak jsem hledal na netu různé tipy, co by mohlo pomoct, ale nic moc nepomohlo. Takže se chci zeptat – máte někdo podobný problém s lagováním při nahrávání v Audacity? Jak jste to vyřešili? Je v tom nějaký fígl? Uvažuji i o koupi nové zvukovky, ale nechci investovat peníze do něčeho, co možná vůbec nezpůsobuje tenhle problém. Jestli máte zkušenost nebo radu, budu moc vděčný! Díky moc.

204 slov
2 minut čtení
22. 2. 2024
Vladimír Štěpán
Vladimír Štěpán

Mě se tohle stalo taky, a docela mě to naštvalo. Zkus zkontrolovat pár věcí. První, co bych udělal, je zkusit změnit nastavení audio hostitele v Audacity. Jestli máš Windows, tak zkus ASIO (pokud to tvoje zvukovka podporuje) místo MME nebo WASAPI. To může fakt pomoct. Pak mrkni na latency settings a zkus snížit buffer size, i když se ti zdá, že je to maximum. Někdy je lepší mít menší buffer pro snížení latence i když to může zatěžovat CPU víc – ale pokud máš silný počítač, mělo by to být ok. Pokud nahráváš hodně zároveň, tak pak taky zkus nahrávat jednu stopu po druhé a ne všechno najednou. A ještě – vypni všechny efekty, co ti běží v reálném čase, protože ty můžou fakt zpomalovat výkon. Nakonec jestli nic nepomůže, tak bych asi fakt přemýšlel o té nové zvukovce, obzvlášť pokud máš nějakou integrovanou. Někdy je to prostě hardwarem.

149 slov
1.5 minut čtení
18. 2. 2024
Markéta Hradilová
Markéta Hradilová

Zdravím, mám podobný problém s lagováním v Audacity. Zkusil bych pár věcí: 1. Zkontroluj, jestli máš vybraný správný zvukový ovladač v nastavení Audacity (MMS nebo WASAPI). 2. Zmenši buffer size, někdy to pomůže víc než zvyšovat. 3. Ujisti se, že nemáš zaplé nějaké efekty v reálném čase, to může hodně zdržovat. 4. Zkus nahrávat na jiném USB portu, občas to dělá rozdíl. 5. Jestli používáš externí zvukovku, zkontroluj její nastavení a aktualizuj ovladače. Jinak klidně zkus nahrávat v jiným programu, třeba Reaper je dobrá alternativa a můžeš zjistit, jestli je problém v Audacity nebo něčem jiném. Snad něco z toho pomůže!

101 slov
1 minut čtení
28. 2. 2023
Lukáš Pícha
Lukáš Pícha