Audacity.cz/Fórum/Uprava zvuku desti v Audacity

Uprava zvuku desti v Audacity

Potrebuji pomoc s upravou zvuku desti, co jsem nahraval na svou skladbu v Audacity. Je to takovy ambientni track a ten dest by mel dodat takovou atmosferu, ale nejak se mi to neda. Kdyz jsem ten zvuk pridaval, tak se mi zda, ze je moc hlasity a prehlusuje ostatni instrumenty. Nemam s tim moc zkusenosti, tak nevim, jak nastavit hlasitost nebo jestli je lepsi zvuk nejak upravit, treba pres ekvalizer nebo pridat efekty? Myslim, ze bych mohl vyzkouset i reverb nebo delay, ale nejsem si jisty, jestli to bude fungovat tak, jak chci. Chci, aby zvuk deště byl jemný a příjemný na poslech, ale přitom aby byl dostatečně výrazný, aby se to dalo slyšet. Také jsem přemýšlel o tom, jestli mám použít nějaké filtry na úpravu frekvencí nebo co by mohlo pomoct? Kdyby někdo měl nějaké tipy nebo triky, jak na to v Audacity, budu moc vděčný. Rád bych se dozvěděl i o nějakých specifických nastaveních efektů nebo zda je třeba vůbec dělat víc než jen snížit hlasitost. Jaké máte zkušenosti s úpravou ambientních zvuků a jak jste to řešili vy? Díky moc za jakoukoli radu!

186 slov
1.9 minut čtení
18. 2. 2024
Vladimír Hlaváč
Vladimír Hlaváč

Tak hele, zvuk deště v ambietní skladbě by měl být fakt jemnej. Zkus nejdřív snížit hlasitost toho deště, to je jasný krok. Můžeš to udělat přímo v Audacity tím, že označíš tu stopu s deštěm a pak dáš efekt "Změnit hlasitost". Snížit ho třeba o 6 dB, nebo víc, podle toho, jak to sedí s ostatníma nástrojema.

Další tip je na ekvalizér. Zkus ubrat trošku basů, aby se ti ten zvuk neperil s ostatníma frekvencema. Zaměř se na střední a vysoké frekvence, aby ten déšť zněl víc vzdušně. Můžeš taky zkusit přidat reverb - ale opatrně, ať to nezapadne do nějakýho bahna. Třeba nastavit krátkej reverb, aby to dodalo prostor, ale pořád cítíš, že je to déšť.

Delay bych fakt moc nedoporučoval, u ambientního tracku je lepší mít to čistý a ne moc rozmazaný. A pokud se ti zdá, že něco chybí, tak zkus přidat další ambientní zvuky k tomu - třeba šumění větru nebo v dálce nějaký ptáky. To celkově posílí atmosféru.

Tak jo, zkus tyhle tipy a uvidíš, jak to půjde! Držím palce!

172 slov
1.7 minut čtení
28. 1. 2025
Robert Prchal
Robert Prchal

Takže, pro úpravu zvuku deště v Audacity bych začal tím, že ho zkusíš prostě ztlumit. Pokud je moc nahlas, tak to přehlušuje ostatní. Zkus snížit hlasitost na nějakých -10 dB nebo víc, podle toho, jak to sedí s ostatníma nástrojema. Pak můžeš vyzkoušet ekvalizér – odříznout některé vyšší frekvence, třeba kolem 2-4 kHz, protože tam se často šíleně projevují zvuky, které můžou být nepříjemné.

Reverb může fakt pomoct tomu dešti dát víc atmosféry. Zkus mírný reverb s krátkým trváním, aby to nezaplnilo celý mix, ale dalo mu tu hloubku. Delay taky zní zajímavě, ale opatrně, aby to nebylo moc chaotické.

Jestli máš možnosti, tak zkus i nějaké filtry na frekvence – třeba low-pass filter, což ti dá jemnější zvuk a posune ho víc do pozadí. Určitě si hraj s těma efektama a nastavením, protože každá skladba je jiná. Hodně štěstí!

139 slov
1.4 minut čtení
4. 1. 2025
Petr Jahoda
Petr Jahoda