Audacity.cz/Fórum/Co je to slapback delay a jak ho můžu aplikovat na svůj zvuk?

Co je to slapback delay a jak ho můžu aplikovat na svůj zvuk?

Zdravím, zajímalo by mě, co přesně je slapback delay a jak ho vlastně mohu použít na svůj zvuk. Slyšel jsem o tom, že to může přidat zajímavý efekt do mé hudby, ale nejsem si jistý, jak to funguje nebo jak nejlepší způsob implementace do mých nahrávek. Zkoušel jsem různé efekty v Audacity, ale slapback delay mi přijde trochu záhadný. Můžete mi prosím vysvětlit, co to vlastně slapback delay dělá? Jaké jsou jeho hlavní charakteristiky a jak se liší od jiných delay efektů? Mám také otázku ohledně nastavení - jaké hodnoty pro čas zpoždění a úroveň opakování bych měl zvolit, aby to znělo dobře? Mohli byste mi doporučit nějaké konkrétní příklady použití slapback delay v různých žánrech? A co třeba mixování s jinými efekty - funguje slapback delay dobře s reverbem nebo kompresorem? Děkuji za všechny rady a tipy!

138 slov
1.4 minut čtení
27. 11. 2021
Ivana Stará
Ivana Stará

Slapback delay je jako rychlý echo efekt, který dává tvému zvuku takovej zajímavej nádech. V podstatě jde o to, že máš krátký zpoždění, obvykle kolem 50-150 ms, a pak se ten zvuk vrací zpátky jen jednou nebo dvakrát. Je to super pro vokály, kytary nebo bicí, protože tomu dodá objem a prostor bez toho, aby to bylo moc chaotický. Liší se to od normálního delaye, kde máš víc opakování a delší zpoždění.

Co se týče nastavení, doporučil bych začít s časem zpoždění kolem 80 ms a pak zkusit přidat trochu feedbacku, ale ne moc – aby to neznílo jako ozvěna. Úroveň opakování by měla být spíš tichá, tak 20-30% je fajn. Můžeš to kombinovat s reverbem, ale dávej pozor, aby se ti to nespojilo do jednoho bláta. Kompresor může pomoct udržet zvuk pod kontrolou.

Příklady použití? Ve rocku to můžeš hodit na kytaru pro ten retro sound nebo na vokály v country. V elektronice může slapback skvěle fungovat na synthy pro dodání šťávy. Hlavně experimentuj a najdi si to svoje – slapback je fakt super efekt, když ho správně nakombinuješ.

178 slov
1.8 minut čtení
8. 12. 2023
Daniel Horák
Daniel Horák

Slapback delay je vlastně jednoduchý efekt, který ti dá takový ten klasický echo zvuk, co se často používá v rocku nebo rockabilly. Je to jako když slyšíš ozvěnu, ale je to o dost kratší a víc úderné. Hlavní charakteristika je, že máš čas zpoždění kolem 75-150 ms a obvykle jen jedno opakování. Je to super pro přidání hloubky na vokály nebo kytary, takže to zní živěji.

Pokud jde o nastavení, zkus začít třeba na 100 ms pro zpoždění a pak si pohrát s úrovní opakování – nech to tak, aby to nebylo moc přehnaný, jinak to bude znít divně. Čím menší je úroveň opakování, tím víc to zní jako součást zvuku, než jako samostatný efekt.

Co se týče žánrů, slapback delay je skvělý pro rockabilly, blues a dokonce i některý popové věci. Funguje to taky skvěle s reverbem – dá ti to takovou tu „prostornost“ bez toho, aby to bylo moc rozplizlý. S kompresorem můžeš dosáhnout zajímavého zvuku taky, ale dej pozor na to, jak mixuješ úrovně – chceš mít jasný signál bez toho, aby tě efekty zahltily.

Takže experimentuj, najdi si ten správnej zvuk a uvidíš, co všechno může slapback delay s tvým mixem udělat.

194 slov
1.9 minut čtení
24. 5. 2024
Marek Soukup
Marek Soukup