Audacity.cz/Fórum/Jak zvýšit šířku zvuku v mé skladbě?

Jak zvýšit šířku zvuku v mé skladbě?

Zdravím všechny, chtěl bych se zeptat, jaké efekty nebo techniky mohu použít, abych zvýšil šířku zvuku ve své skladbě. Všiml jsem si, že některé skladby zní mnohem širší a plnější než moje a nevím přesně, co dělám špatně. Používám Audacity a rád bych znal nějaké tipy, jak docílit toho, aby můj zvuk byl prostornější a více se rozléhal. Přemýšlel jsem o použití reverbu nebo delaye, ale nejsem si jistý, jak je správně nastavit. Také jsem slyšel o stereo wideneru, ale nevím, jestli to je to pravé pro mě. Jaké jsou vaše zkušenosti s těmito efekty? Je něco, co byste doporučili, abych mohl zlepšit šířku zvuku a celkovou dynamiku skladby? Jaké parametry bych měl sledovat během úpravy? Předem díky za jakoukoliv radu!

121 slov
1.2 minut čtení
18. 2. 2024
Zuzana Kadlecová
Zuzana Kadlecová

Zvýšení šířky zvuku v skladbě není zas tak složitý proces, ale chce to trochu cviku. Reverby a delaye určitě můžou pomoct, ale pozor na to, abys to nepřehnal, jinak ti zvuk zanikne. Zkus experimentovat s různými typy reverbu - třeba room reverb pro přirozenější zvuk nebo hall reverb pro větší prostor. U delaye si nastav menší feedback a kratší čas, aby to nezaplnilo celý mix.

Co se týče stereo wideneru, může to být super pomocník, ale opět – s mírou. Můžeš zkusit i panning – hrát si s umístěním nástrojů v stereo poli. Například basy dej víc na střed a ostatní nástroje rozšiř do stran. Vždycky kontroluj, jak to zní na mono, aby se ti pak nestalo, že při přehrávání na různých zařízeních to bude znít divně.

Taky se zaměř na vrstvení nástrojů; když použiješ více vrstev stejného zvuku, můžeš je lehce posunout v čase nebo frekvenci, což přidá hloubku. Takže hrát si s EQ a kompresí může taky udělat hodně. Zkoušej různé kombinace a uvidíš, co ti sedne.

169 slov
1.7 minut čtení
8. 11. 2024
Stanislav Fiala
Stanislav Fiala

Zkus se podívat na pár věcí. Reverz a delay jsou fakt super, ale musíš je dobře nastavit. Třeba u reverbu se hraj s délkou a úrovní, moc ho nepřežeň, jinak to zní jako bahno. Delay můžeš použít na vokály nebo kytary, zkombinuj krátký a dlouhý delay, aby to mělo hloubku.

Pak zkus stereo widener, to ti může pomoct rozšířit zvuk. Ale pozor, moc široký zvuk může být zase problém při mixu. Takže to používej s rozumem.

Mysli taky na panning – rozlož si nástroje po stereo poli. Nechoď vše do středu, dej třeba basy uprostřed a zbytek rozestav do stran. Když se to všechno spojí, mělo by to znít víc prostorně.

Nezapomeň na EQ – odřízni nízké frekvence tam, kde to není potřeba, tím uvolníš místo pro další nástroje. Jo a snaž se mít dobrý balance mezi nástroji, aby nic nezaniklo. Snad to pomůže!

144 slov
1.4 minut čtení
19. 4. 2024
Štěpán Kubík
Štěpán Kubík